Η έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έφερε χθες τον Γενικό Δείκτη πάνω από το «φράγμα» των 1.400 μονάδων και σε νέα υψηλά 13ετίας με την πλειονότητα των τραπεζικών και των χρηματιστηριακών παραγόντων να εκτιμούν ότι το θετικό κλίμα στην αγορά αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το placement της Τράπεζας Πειραιώς στις αρχές Μαρτίου.

Έμπειρος χρηματιστής μετέφερε χθες το απόγευμα στο «R» την εκτίμησή του ότι το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον θα συνεχιστεί και θα αποδειχθεί ικανό να οδηγήσει επιμέρους τίτλους προς υψηλότερα επίπεδα, καθώς υπάρχουν ακόμα μετοχές που δικαιολογούν υψηλότερη αποτίμηση, την ώρα που οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των Εισηγμένων αναθεωρούνται προς τα πάνω.

Ή ίδια πηγή πάντως επεσήμανε ότι οι όποιες κινήσεις θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικές καθώς σημαντική «δύναμη πυρός» θα διαφυλαχθεί για το placement της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε χθες στις 1403,76 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,56% με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/5/2011 (1412,84 μονάδες).

Ίδια εικόνα και για τον Δείκτη των Τραπεζών που χθες αναρριχήθηκε στις 1245,04 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,56% με αποτέλεσμα να βρεθεί σε νέα υψηλά 99 μηνών με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/11/2015 (1405,8 μονάδες).

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έχει σημειώσει μέσα στον Φεβρουάριο αρνητική συνεδρίαση ενώ από την αρχή του 2024 οι «αρνητικές» συνεδριάσεις είναι μόλις πέντε.

Αποτέλεσμα είναι το 2024 να «τρέχει» μέχρι στιγμής με σημαντικά κέρδη 8,55% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και 17,28% σε επίπεδο τραπεζικού.

Η συνέχεια

Σε ότι αφορά στο άμεσο μέλλον της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, οι αναλυτές εκτιμούν ότι από την στιγμή που επιτεύχθη και ο στόχος των 1.400 μονάδων, η ανοδική συνέχιση είναι δεδομένη.

Το ΧΑ πήρε ώθηση στις τελευταίες συνεδριάσεις από την εισαγωγή-ορόσημο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με την έναρξη της διαπραγμάτευσης να πραγματοποιείται σήμερα, καθώς και τις ανανεωμένες τοποθετήσεις των επενδυτών σε τραπεζικές μετοχές και επιλεγμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εν αναμονή των επόμενων επιχειρηματικών κινήσεων.

Μετά την εισαγωγή του ΔΑΑ, στο επίκεντρο θα βρεθούν το placement των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και η διάθεση του υπόλοιπου ποσοστού του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, ενώ εντός του α΄ εξαμήνου ακολουθούν κι άλλα IPOs από τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ.

Ο ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς

Ρυθμιστής των χρηματιστηριακών εξελίξεων τις επόμενες εβδομάδες είναι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου να «πατάει γκάζι» επιχειρώντας να αξιοποιήσει το θετικό momentum για επενδύσεις σε ελληνικά assets.

Η υπερκάλυψη της δημόσιας εγγραφής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών της έκδοσης έφτασε τις 12 φορές, ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 20 χιλ. και τα συγκεντρωθέντα κεφάλαια ύψους €738 εκατ. κατέταξαν την έκδοση στην 4η μεγαλύτερη στην ιστορία του Χρηματιστηρίου μετά από εκείνες του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ (το 1999, το 2005 και το 1998).

Την ίδια ώρα, το 10ετες ομόλογο του ελληνικού δημοσίου κατέγραψε υπερκάλυψη κατά 9 φορές, ενώ θερμή ήταν και η υποδοχή για το 6ετες ομόλογο της Alpha που υπερκαλύφθηκε κατά περισσότερο από 3 φορές, πιστοποιώντας ότι οι Ελληνικοί τίτλοι τοποθετούνται με ευκολία στα χαρτοφυλάκια των Διεθνών επενδυτών, μετά την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και ενόψει της διάθεσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από το 27% που ελέγχει το ΤΧΣ, η διοίκηση του ομίλου αποφάσισε να φέρει ακόμη νωρίτερα τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων 2023 της Τράπεζας που μετατίθενται από τις 23 στις 14 Φεβρουαρίου.

Παρουσιάζοντας στους αναλυτές τα αποτελέσματα για το 2023, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να δώσει την εκτίμησή της για στόχο καθαρών κερδών μετά τους φόρους σταθερά άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη τριετία.

Μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων θα ακολουθήσουν νέες παρουσιάσεις της Τράπεζας Πειραιώς στους επενδυτές για να ακολουθήσει άμεσα η διαδικασία διάθεσης μετοχών το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Όπως έχει γράψει το «R» παρά το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλα επενδυτικά «σπίτια» του εξωτερικού, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έκρινε ότι την δεδομένη χρονική στιγμή θα διατεθεί ποσοστό μετοχών της τάξεως του 20% – 22%, με το ΤΧΣ να διατηρεί στην κατοχή του 5% -7%, το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί σε δεύτερη φάση και πιθανότατα σε ξένο στρατηγικό επενδυτή, όπως συνέβη με την εξαγορά του ποσοστού (9%) της Alpha Bank από τη Unicredit.

Διαβάστε ακόμη: