Σε έσοδα από εκμετάλλευση επενδυτικών ακινήτων προσβλέπουν, μεταξύ άλλων, οι τράπεζες στην προσπάθεια να εξισορροπήσουν τις απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια NPE’s, αλλά και όσες προκύψουν από δάνεια όπου εφαρμόστηκαν μορατόρια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, από την εκμετάλλευση ή πώληση επενδυτικών ακινήτων η Eurobank αναμένει έσοδα 110 εκατομμύρια ευρώ για το 2021, ενώ την επόμενη χρονιά τα έσοδα θα αυξηθούν στα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για κτίρια που προήλθαν από το απόθεμα 6.000 ακινήτων, μετά την συγχώνευση με την Grivalia Properties. Σε αρκετά από αυτά έχει ανέβει η εμπορική αξία τους καθώς πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις (Πειραιάς – Παπαστράτος), ενώ άλλα βρίσκονται κοντά σε υποδομές και προσελκύουν περισσότερους αγοραστές ή μισθωτές.

100 εκατομμύρια ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει να εμφανίσει έσοδα περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που υπολογίζεται μεταξύ των ενεργειών στις οποίες θα προχωρήσει για να βελτιώσει τον ισολογισμό της.

Ήδη το προηγούμενο διάστημα η Πειραιώς Real Εstate προχώρησε σε πώληση, μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού, ακινήτου έναντι τιμήματος 17,1 εκατ. ευρώ. To ακίνητο, αξίας 17,1 εκατ. ευρώ και συνολικής έκτασης 8.936 τ.μ., είναι επταώροφο κτίριο γραφείων, με 4 υπόγεια με βοηθητικούς χώρους και χώρους στάθμευσης.

Η Πειραιώς Real Estate έχει αναλάβει την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς και είναι ήδη δραστήρια στην αγορά, ενώ αρκετά από τα ακίνητα έχουν περιέλθει στην εταιρία διαχείρισης κόκκινων δανείων, Intrum. Η τελευταία αναμένει να αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Ανάλογα οφέλη από την εκμετάλλευση ακινήτων αναμένει και η Εθνική Τράπεζα, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον για ακίνητα που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της.

Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί όπως στο εξωτερικό

Παρά τις πιέσεις που αναμένεται να σημειωθούν στα εμπορικά ακίνητα μετά την πανδημία –λόγω και της αύξησης της τηλεργασίας– ξένοι και Έλληνες επενδυτές δεν ανησυχούν ιδιαίτερα. Διότι, όπως τονίζουν διαχειριστές κεφαλαίων, οι τιμές στην Ελλάδα δεν έχουν αυξηθεί με τους ρυθμούς του εξωτερικού.