Οι Χούθι έφτασαν πολύ κοντά να χτυπήσουν αμερικανικό αντιτορπιλικό που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να πλήξουν ακόμα και αμερικανικούς στόχους, την ώρα που ο στρατός των ΗΠΑ προχωράει σε στοχευμένα πλήγματα εναντίον τους.
Όπως αποκαλύπτει το CNN ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά οπλικό σύστημα που φέρει την ονομασία «τελευταία γραμμή άμυνας». Πρόκειται για το Phalanx Close-In Weapon System (CWIS) το οποίο ενεργοποιήθηκε στο αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού USS Gravely το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να αντιμετωπίσει πύραυλο κρουζ που είχε φτάσει μόλις 1 μίλι από το πλοίο κάτι το οποίο σημαίνει ότι απέμεναν λίγα δευτερόλεπτα για την πρόσκρουσή του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Phalanx διαθέτει πυροβόλα Gatling που μπορούν να βάλλουν έως και 4.500 βλήματα των 20 χιλιοστών το λεπτό, πλήττοντας πυραύλους ή άλλους στόχους σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση.
«Το Phalanx είναι ένα πυροβόλο όπλο ταχείας βολής, ελεγχόμενο από υπολογιστή, κατευθυνόμενο από ραντάρ που μπορεί να αντιμετωπίσει αντιπλοϊκούς πυραύλους και άλλες απειλές» τονίζει χαρακτηριστικά ο κατασκευαστής του.
Αναλυτές τονίζουν ότι το προηγούμενο διάστημα τα αμερικανικά πολεμικά πλοία βρέθηκαν αντιμέτωπα με δεκάδες επιθέσεις των Χούθι και χρησιμοποίησαν άμυνες μεγαλύτερης εμβέλειας. Πιθανότατα χρησιμοποίησαν πυραύλους Standard SM-2, Standard SM-6 και Evolved Sea Sparrow. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένοι πύραυλοι εμπλέκουν τους στόχους τους σε βεληνεκές 8 μιλίων (περίπου 12 χιλιόμετρα) ή περισσότερο. Παρόλα αυτά το βράδυ της Τρίτης κάτι τέτοιο δεν συνέβη με τους λόγους να μην αποκαλύπτονται.
Από την πλευρά του ο Τομ Καράκο, διευθυντής του Προγράμματος Πυραυλικής Άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, έσπευσε να χαρακτηρίσει «ανησυχητικό» το γεγονός ότι ο πύραυλος των Χούτι έφτασε τόσο κοντά σε ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο.
Ο αναλυτής Καρλ Σούστερ, πρώην καπετάνιος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ανέφερε πως ο πύραυλος που εξαπέλυσαν οι Σιίτες αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν ταξίδευε με περίπου 965 χλμ,/ώρα, απείχε πιθανόν περίπου 4 δευτερόλεπτα από το πολεμικό πλοίο, όταν καταστράφηκε μετά από συνεχή πυρά 2 έως 3 δευτερολέπτων από το Phalanx.
Σύμφωνα με τον πρώην στρατιωτικό αξιωματούχο η καταστροφή ενός εισερχόμενου πυραύλου σε απόσταση ενός μιλίου δεν σημαίνει ότι το πλοίο δεν μπορεί να χτυπηθεί από τα συντρίμμια.
«Οι πύραυλοι δεν εξατμίζονται όταν καταστρέφονται, στέλνουν χιλιάδες θραύσματα και εξαρτήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σούστερ και συμπλήρωσε ότι «τα καλά νέα είναι ότι τα ελαφρύτερα εξαρτήματα επιβραδύνονται γρήγορα, αλλά τα μεγάλα κομμάτια μπορούν να πετάξουν έως και 500 μέτρα».
Όσο πιο κοντά είναι ο εισερχόμενος πύραυλος στο πλοίο όταν καταστραφεί, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει για το σκάφος, με μεγαλύτερα κομμάτια ικανά να διεισδύσουν σε μη θωρακισμένα μέρη του κύτους και της υπερκατασκευής.