Η Βουλή της Πολιτείας, υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, ψήφισε με 57 ψήφους υπέρ και 41 κατά για τον τερματισμό της πρακτικής. Η τοπική Γερουσία ενέκρινε το μέτρο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Ραλφ Νόρθαμ δήλωσε ότι θα επικυρώσει το ψήφισμα, μετατρέποντάς το σε νόμο της Πολιτείας. Έτσι, η Βιρτζίνια είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη νότια Πολιτεία των ΗΠΑ που θα καταργήσει τη θανατική ποινή, μετά την υπερψήφιση σήμερα της πολιτειακής Βουλής για τον τερματισμό του μέτρου. Είναι σίγουρα μια σημαντική ένδειξη της εξασθένισης της υποστήριξης για την εσχάτη των ποινών σε ολόκληρη τη χώρα.

Το σημαντικότατο αυτό βήμα συνάδει με την πολιτικη του Τζο Μπάιντεν, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ που έχει δεσμευτεί να επιδιώξει την κατάργηση της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Μέλη του Κογκρέσου του ζητούν να υποστηρίξει νομοσχέδια που θα καταργήσουν τη θανατική ποινή.

Σε πιο ευρεία κλίμακα, οι περισσότερες χώρες έχουν καταργήσει την καταδίκη σε θάνατο και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει από καιρό ένα μορατόριουμ στις εκτελέσεις. Προτρέπουν δε στην κατάργηση της ποινής παγκοσμίως, ενώ παρόμοια είναι η αλλαγή νοοτροπίας και στις ΗΠΑ, αφού η δημόσια υποστήριξη για τη θανατική ποινή έχει μειωθεί. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Gallup, η υποστήριξη μειώθηκε από 80% το 1990 σε 55% το 2020.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, δύο άνδρες παραμένουν καταδικασμένοι σε θανατική ποινή στη Βιρτζίνια, αυτή τη στιγμή. Μεταξύ αυτών είναι και ο  Τόμας Πόρτερ, ο οποίος καταδικάστηκε για δολοφονία αστυνομικού το 2005.