Άμεση οικονομική ενίσχυση θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, χώρων συναυλιών και παραστάσεων, μέσω της οικονομικής κάλυψης («επιδότησης») θέσεων θεατή/εισιτηρίων συνολικού ύψους €14 εκατομμυρίων, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Επικρατείας.Η ΚΥΑ που συνυπέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, στοχεύει στην οικονομική ανακούφιση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών των συγκεκριμένων τομέων του πολιτισμού, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, από τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με δήλώσή της επισημαίνει την εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τα συναρμόδια Υπουργεία Eργασίας και Οικονομικών. «Από τη πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η Πανδημἰα, Μάρτιος 2020, η κυβέρνηση συνολικά μεριμνά για το σύνολο των εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν πληγεί χωρίς καμία εξαίρεση, συμπεριλαμβανομἐνων των δημιουργών και επαγγελματιών του Πολιτισμού».

Αναφερόμενος στην Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης δήλωσε:«Το καίριο πλήγμα που έχει δεχθεί από την πανδημία COVID-19 ο κλάδος του πολιτισμού επιτάσσει την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του κλάδου. Σε συνέχεια των ενεργειών που έχουν ήδη γίνει, προχωράμε στην εφαρμογή ενός ακόμη μέτρου ενίσχυσης για τα θέατρα, τις μουσικές σκηνές, τα χοροθέατρα και τους χώρους συναυλιών και παραστάσεων. Άμεσο επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή αντίστοιχου μέτρου οικονομικής ενίσχυσης των κινηματογραφικών αιθουσών. Η Πολιτεία έχει δεσμευτεί να στηρίζει τον κλάδο, όσο οι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν ή περιορίζουν σημαντικά την λειτουργία του, ενώ παράλληλα προχωρά σε κινήσεις που ενισχύουν την ανθεκτικότητά του».