Φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος για τα ελληνικά νοικοκυριά, την βιομηχανία και την μεταποίηση αλλά και τους κλάδους που επηρεάζονται από το τσουνάμι της πανδημίας όπως η εστίαση και τα ξενοδοχεία, βάζει ως προτεραιότητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Κατά πληροφορίες, τα κίνητρα αυτά θα έχουν τον χαρακτήρα επιδοτήσεων των παραγωγών ώστε να καλύπτεται το αυξημένο κόστους της αγοράς εξισορρόπησης που έχει δημιουργήσει το target model. Με τον τρόπο αυτό, σχεδιάζει να δημιουργήσει ανταγωνιστικότερα τιμολόγια και να μειώσει το αποτύπωμα του άνθρακα σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα όμως εισάγει και στην Ελλάδα ένα μηχανισμό που εφαρμόζεται με επιτυχία στο εξωτερικό και στον οποίο ετοιμάζονται να επενδύσουν στην Ελλάδα κορυφαίοι όμιλοι ενέργειας.
Στόχος όπως αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού κ. Κώστα Σκρέκα είναι να αντιμετωπιστεί το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο αντιπροσωπεύει το 20% της παραγωγής ακόμη και το 20% του λειτουργικού κόστους μιας επιχείρησης.
Το υπουργείο εκτιμά ότι τα διμερή συμβόλαια θα αποτελέσουν λύση και στο πρόβλημα της βιομηχανίας με την ΔΕΗ για την σύναψη των νέων τιμολογίων ωστόσο για τα κίνητρα που θα δοθούν, προέχουν διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, οι οποίες θα πάρουν χρόνο.
Κάτι αντίστοιχο εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει και με τα νοικοκυριά, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και της προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών. Επιδοτώντας για παράδειγμα το κράτος παραγωγούς πράσινης ενέργειας μπορεί τα ελληνικά νοικοκυριά να ρίξουν κατακόρυφα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως αναφέρουν στο ΥΠΕΝ αυτό αποτελεί μια δράση που θα αναλαμβάνουν οι προμηθευτές ενέργειας.
«Στην ενεργειακή μετάβαση, βλέπουμε την βιομηχανία – σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες-ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», ανέφερε χθες ο κ. Σκρέκας μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.