Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε για ακόμη φορά προκλητικός, με φόντο το «πάγωμα» του αγωγού EastMed από τους Αμερικανούς, καθώς έκανε αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάτι το οποίο είχε καιρό να αναφέρει.
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Ερντογάν υπενθύμισε την ύπαρξή του και αμέσως μετά αναφέρθηκε στα ερευνητικά σκάφη και στα γεωτρύπανα. Φάνηκε να απειλεί δηλαδή για σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο πάντως ακυρώθηκε από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία.
«Δεν πήραμε τα ερευνητικά σκάφη άδικα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ειδικότερα, ανέφερε χαρακτηριστικά «Όπως ξέρετε, κάνουμε ήδη έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα. Και στη Μεσόγειο θα κάνουμε πάλι έρευνες, όταν θελήσουμε, με αυτό το δυναμικό μας».
Οι ΗΠΑ αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για τον EastMed – «Παράθυρο» στήριξης για αγωγό Αιγύπτου-Ελλάδας
«Παράθυρο» για αγωγό Αιγύπτου – Ελλάδας, μέσω Κρήτης, και άλλων μικρότερων σε έκταση αγωγών, αντί του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, άφησε στο μεταξύ ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άμος Χόχσταϊν.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Άμος Χόσταϊν ξεκαθάρισε πως δεν ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας που οδήγησαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στήριξή τους από τον EastMed, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης σε μικρότερους αγωγούς που θα συνδέουν δύο χώρες μεταξύ τους, όπως την Ελλάδα με την Αίγυπτο.
Ερωτηθείς για τον λόγο που οι ΗΠΑ απέσυραν τη στήριξή τους στον EastMed, ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας απάντησε: «Είναι στο πλαίσιο ευρύτερης επαναξιολόγησης της στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης σε έργα υδρογονανθράκων» και συμπλήρωσε πως είναι πιθανή η στήριξη σε αγωγούς μικρότερης έκτασης οι οποίοι όπως τόνισε χρειάζονται λιγότερες υποδομές, λιγότερα χρήματα και είναι έτσι διαμορφωμένοι ώστε να λειτουργούν «για πολλά χρόνια στο μέλλον».
Παράλληλα ο Χόχτσαϊν σημείωσε πως τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, που στηρίζουν οι ΗΠΑ, μπορεί επίσης να προκαλέσουν την αντίδραση της Τουρκίας, αλλά: «αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να στηρίξουμε κάτι το οποίο είναι σωστό».
Μάλιστα οι ΗΠΑ μέσω ανεπίσημου εγγράφου, είχαν διατυπώσει ήδη τις ενστάσεις τους για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed προς την Ευρώπη.