Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαιρέτισε την «ειδική» σχέση της χώρας του με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο, παρά τις δυτικές πιέσεις, να επιβάλει η Άγκυρα κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, δήλωσε ότι «δεν είμαστε στο σημείο που να επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, όπως έχει κάνει η Δύση. Δεν δεσμευόμαστε από τις κυρώσεις της Δύσης. Είμαστε ισχυρό κράτος και έχουμε θετική σχέση με τη Ρωσία. Η Ρωσία και η Τουρκία χρειάζονται η μία την άλλη σε κάθε δυνατό πεδίο».

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος υπερασπίστηκε τη σχέση του με τον Πούτιν σημειώνοντας ότι κατά τη γνώμη του και η Δύση θα έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμά του: «Η Δύση δεν ακολουθεί μια πολύ ισορροπημένη προσέγγιση. Χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση έναντι μιας χώρας όπως η Ρωσία», είπε κατηγορώντας τον κεμαλιστή αρχηγό του CHP ότι θέλει να «αποσυνδέσει» την Τουρκία από τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι ο αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εξαπέλυσε «πυρά» κατά της Μόσχας, κάνοντας λόγο για ρωσικό δάκτυλο πίσω από το «ροζ βίντεο», που ώθησε τον εθνικιστή υποψήφιο Σινάν Ογάν να αποχωρήσει από την κούρσα παραμονές του πρώτου γύρου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών με τη μεσολάβηση του ίδιου και του ΟΗΕ επιτεύχθηκε «λόγω της ειδικής σχέσης μας με τον Πρόεδρο Πούτιν».

Επιμένει στη σκληρή γραμμή έναντι της Σουηδίας

Στην ίδια συνέντευξη ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και σε άλλο ένα αγκάθι στις σχέσεις του με τη Δύση, το φρένο που έβαλε στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας τη Στοκχόλμη ότι παρέχει καταφύγιο σε μέλη του PKK.

«Όσο η Σουηδία συνεχίζει να επιτρέπει στα παρακλάδια τρομοκρατικών οργανώσεων να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους της Στοκχόλμης, δεν μπορούμε να δούμε θετικά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ερντογάν. «Δεν είμαστε έτοιμοι τώρα για τη Σουηδία. Επειδή ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει μια ισχυρή στάση όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Bέλη Ερντογάν κατά Μπάιντεν

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, που τον είχε αποκαλέσει «αυταρχικό ηγέτη» στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του 2020.

«Θα πήγαινε ποτέ ένας δικτάτορας σε επαναληπτικές εκλογές;», σημείωσε ο Ερντογάν.

Αισιοδοξία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Με τον αέρα των σχεδόν πέντε ποσοστιαίων μονάδων από τον Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και την άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξασφάλισε το κόμμα του ο Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της μάχης στις 28 Μαϊου.

Κι υποστήριξε ότι η καλή επίδοση του ΑKP στις βουλευτικές εκλογές ενισχύει τις πιθανότητές να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία, αφού οι ψηφοφόροι δεν θα θελήσουν μια κυβερνητική παράλυση. «Η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντικά κι οι άνθρωποι που επιζητούν τη σταθερότητα θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο στις κάλπες», είπε ο Ερντογάν.

«Δεν θα ενδώσω στις επιθυμίες του Ογάν»

Με δεδομένη την εθνικιστική στροφή του αντιπάλου του, Κιλιτσντάρογλου, μετά τις δηλώσεις του τρίτου στον Α΄ γύρο των εκλογών, Ογάν ότι θα υποστηρίξει πλέον όποιον υποψήφιο υιοθετήσει πιο αυστηρή πολιτική στο προσφυγικό ο Ερντογάν είπε ότι δεν θα υποκύψει στις επιθυμίες του Ογάν.

«Δεν είμαι άτομο, που του αρέσει να διαπραγματεύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο», είπε. «Οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιοι είναι οι ρυθμιστές των εκλογών».

Όσον αφορά στην δέσμευση Κιλιτσντάρογλου ότι θα στείλει αμέσως πίσω στην πατρίδα τους δέκα εκατομμύρια πρόσφυγες, ο Ερντογάν είπε ότι εκείνος «θα ενθαρρύνει» κάπου ένα εκατομμύριο Σύριους να επαναπατριστούν. Τόνισε δε ότι η Τουρκία κατασκευάζει υποδομές και σπίτια σε περιοχές που ελέγχει στη βόρεια Συρία προς το σκοπό αυτό.

Διαβάστε περισσότερα