Καταδικάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ για πώληση οπλικών συστημάτων στο Ισραήλ ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι από τη μια ο αμερικανός πρόεδρος αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την άλλη στηρίζεται σε αυτούς που δολοφονούν ανθρώπους στη Γάζα.

«Έχετε αιματοβαμμένα τα χέρια σας» δήλωσε χαρακτηριστικά

Γενοκτονία Αρμενίων: Από την αρμενική «βόμβα» στο παζάρι Μπάιντεν-Ερντογάν

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου ενέκρινε την πιθανή πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Ισραήλ και κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται το Κογκρέσο να αντιταχθεί στη συμφωνία, παρά τις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Όπως και στην Κύπρο έτσι και στην Παλαιστίνη θέλουμε δύο κράτη, η Ιερουσαλήμ να είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν πρότεινε τη δημιουργία νέας διοίκησης για την Ιερουσαλήμ, ενώ επιτέθηκε κατά του Ισραήλ χαρακτηρίζοντάς το «κράτος-τρομοκράτη» το οποίο «προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις ενέργειές του επικαλούμενο την αντίσταση των Παλαιστινίων».

«Δεν έχουν πολεμικά αεροπλάνα, έχετε αμέτρητα. Ποιους προσπαθείτε να ξεγελάσετε;» είπε. «Όσοι δεν τρομοκρατούνται από το θάνατο παλαιστίνιων παιδιών από το Ισραήλ τρομοκρατούνται από το ότι φοβούνται τα παιδιά του Ισραήλ», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επικαλέστηκε επίσης υποτιθέμενο διάλογο από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός με Ισραηλινό ομόλογό του -το όνομα του οποίου δεν αποκάλυψε- και ισχυρίστηκε ότι του είπε πως ένιωθε ευχαρίστηση «όταν σκότωσε Παλαιστίνιους κατά τη θητεία του ως στρατηγός».

Ερντογάν και Μπάιντεν έχουν προγραμματίσει συνάντηση στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, για την οποία οι τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα γίνει κανονικά.

Για την Αυστρία επειδή στήριξε ξεκάθαρα το Ισραήλ, με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς να υψώνει τη σημαία του Ισραήλ στην Καγκελαρία, ο Ερντογάν άφησε υπαινιγμούς για ναζισμό, λέγοντας ότι «καταδικάζουμε τη στάση αυτή, η Αυστρία φαίνεται ότι ανέχεται μια γενοκτονία όπως ανέχτηκε στο παρελθόν και άλλες γενοκτονίες στα εδάφη της».