Κανονική φιέστα οργάνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επίσημη τελετή για τις εργασίες στην τρίτη μονάδα στον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας με μία κίνηση εντυπωσιασμού πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με φόντο πλάνα από τον υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο.
Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος Πούτιν, προσέφερε ουσιαστικά ένα προσωρινό πολιτικό “σωσίβιο” στον Τούρκο ομόλογό του, σημειώνοντας ότι ξεκινά μια νέα εποχή στο κοινό έργο του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού και επισήμανε ότι το πυρηνικό εργοστάσιο θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία της χώρας.
Νωρίτερα, μιλώντας σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στο κοινοβούλιο ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να θέσει “σε ισχύ την πρώτη μονάδα το 2023”, προσθέτοντας ότι το εργοστάσιο στο Ακουγιού θα καλύπτει το 10% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
“Η βασική στρατηγική διάσταση του έργου είναι ότι θα διαφοροποιήσει τις πηγές για να καλύψει η Τουρκία τις ενεργειακές της ανάγκες.
Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό η Τουρκία να είναι μεταξύ των χωρών με πυρηνική τεχνολογία στον κόσμο”.
Το Anadolu σημειώνει ότι η έναρξη λειτουργίας της πρώτης μονάδας του εργοστασίου προγραμματίζεται για το 2023 όταν η χώρα θα γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι υπόλοιπες τρεις μονάδες αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν μέχρι το τέλος του 2026.
Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα είναι προβληματισμένη από την λειτουργία πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, καθώς πρόκεται για γνωστή σεισμογενή περιοχή, που βρίσκεται σε ασταθές υπέδαφος. Πολλές οργανώσεις έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα ατυχήματος, γεγονός ωστόσο που δεν εμπόδισε τον Ερντογάν να αποπερατώσει το εργοστάσιο.
Τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο σχεδιάζει να αγοράσει η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευματης τουρκικής Υeni Safak, η οποία αναφέρει ότι για το σκοπό αυτό έχει ήδη υπογραφεί σχετικό προσύμφωνο με τη Νορβηγία.
Πρόκειται για το σκάφος «Bolette Dolphin», που είναι κατάλληλο για γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος. Έχει ικανότητα γεώτρησης σε βάθος βυθού 12.200 μέτρων και μπορεί να κάνει γεώτρηση βάθους 3.500 μέτρων. Το μήκος του είναι 229 μέτρα και το πλάτος του 36.
Το κόστος της αγοράς του πλοίου, μαζί με τις τροποποίησες που θα γίνουν, θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ εκτιμά Τούρκος ειδικός που επικαλείται η εφημερίδα.
Μάλιστα, φρόντισε να απονείμει τα εύσημα στον γαμπρό του και πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, για τη συμβολή του στην ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας.
«Είναι δυνατόν να μην βλέπετε τι έχει κάνει ο Μπεράτ μπέη όσο είχε υπηρετήσει στο Υπουργείο;» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος απευθυνόμενος σε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχαν κριτικάρει τον Αλμπαϊράκ. «Ο στόλος γίνεται ίσως ένας από τους πιο ισχυρούς στον κόσμο. Εσείς που γράφετε αυτά τα τουίτ για τον Αλμπαϊράκ, να ξέρετε ότι αυτά τα βήματα έγιναν κατά τη θητεία του. Είστε πολύ αχάριστοι. Δεν τα ακούσατε εσείς αυτά; Δεν τα είδατε;», είπε στηρίζοντας τον γαμπρό του για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες παρά την αρνητική αντίδραση των αγορών κάθε φορά που τον στηρίζει ανοιχτά.
«Δεν είχαμε ούτε ένα ερευνητικό πλοίο. Εκείνη την εποχή, ο σημερινός υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ ήταν ο βοηθός του κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπεράτ και αγοράσαμε τρία γεωτρύπανα. Τώρα πάλι αγοράζουμε. Ό,τι και να λένε, εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας. Η Τουρκία έχει τρία γεωτρύπανα, αξίας 450 εκατομμυρίων δολαρίων. Εάν αυτά τα πλοία κατασκευάζονταν από το μηδέν, θα έπρεπε να πληρώσουμε πάνω από 2 δισ. δολάρια» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος
«Και πάλι, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους Μπεράτ Αλμπαϊράκ και Φατίχ Ντονμέζ. Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, είχε βρεθεί φυσικό αέριο μόνο σε 5 επαρχίες. Τώρα έχουμε βρει φυσικό αέριο σε 81 νομούς» τόνισε ο Ερντογάν.