Μπορεί η Ευρώπη και η Αμερική να είναι στο έλεος του καύσωνα αλλά από την άλλη πλευρά του πλανήτη χιονίζει μετά από 11 χρόνια.

Τον γύρο του διαδικτύου έχουν κάνει μαγικές εικόνες από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, όπου χιόνισε για πρώτη φορά, μετά τον Αύγουστο του 2012.

Παρ’όλο που η Νότια Αφρική δέχεται τακτικά χιόνι κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, με δεδομένα πάντα νοτίου ημισφαιρίου, στην περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ είχε να χιονίσει εδώ και 11 χρόνια, σύμφωνα με τον Guardian.

Η καθηγήτρια φυσικής γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Witwatersrand, Jennifer Fitchett, δήλωσε στην εφημερίδα Times της Νότιας Αφρικής ότι το χιόνι είναι απίθανο να διαρκέσει και προκλήθηκε από την αύξηση της υγρασίας, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον κρύο αέρα.

Συμβαίνει μια φορά κάθε 10 χρόνια περίπου. Δεν είμαστε μια περιοχή που έχει πολλές χιονοπτώσεις και αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι το χειμώνα έχουμε ξηρές συνθήκες. Έχουμε έναν ισχυρό πυρήνα υψηλής πίεσης, γι’ αυτό δεν έχουμε καθόλου ή πολύ λίγη βροχή τους χειμερινούς μήνες. Και έτσι δεν υπάρχει πολλή υγρασία στον αέρα”, σημείωσε.

Χιόνι πέφτει στο Γιοχάνεσμπουργκ, κατά μέσο όρο, μία φορά κάθε 5 χρόνια, με πιο βαρύ χιόνι, σαν αυτό που παρατηρήθηκε τη Δευτέρα, να σημειώνεται μία φορά κάθε 10 έως 20 χρόνια, δήλωσε στην ιστοσελίδα Daily Maverick ο καθηγητής κλιματολογίας του Πανεπιστημίου του Witwatersrand, Francois Engelbrecht.

Ο μετεωρολόγος της Νοτιοαφρικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Wayne Venter, είπε στην Daily Maverick ότι οι συνθήκες δεν ήταν εξαιρετικές και δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε περισσότερα