Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Cenergy Holdings SA, οι ηλεκτρικές δοκιμές του υποβρύχιου καλωδίου υψηλής τάσης 150 kV που συνδέει τη Σκιάθο με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, η οποία προβλέπεται νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Μόλις πριν από έναν χρόνο, o ΑΔΜΗΕ ανέθεσε στην Hellenic Cables, μέλος της Cenergy Holdings, σύμβαση αξίας περίπου 43 εκατ.ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση των υποβρύχιων και χερσαίων καλωδίων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου με το εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας.

Το έργο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την παραγωγή περίπου 30 χλμ. υποβρυχίου καλωδίου 150kVκαθώς και των αντίστοιχων επίγειων καλωδίων, την εγκατάσταση των καλωδίων αυτών, τόσο σε βάθος 270μέτρων όσο και υπόγεια όπου αυτό είναι απαραίτητο, την προστασία του συνολικού μήκους των καλωδίων, στο βυθό και στην ξηρά, και τον τερματισμό του στην περιοχή Μαντούδι της Εύβοιας. Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται πολύ νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό που την τοποθετούσε στα τέλη του 2021, επιβεβαιώνοντας τις ικανότητες της Hellenic Cables για την εκτέλεση πολύπλοκων έργων τηρώντας τόσο τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και προϋπολογισμούς όσο και τα υψηλά ποιοτικά κριτήρια που θέτουν οι πελάτες της.

Το υποβρύχιο καλώδιο κατασκευάστηκε στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Hellenic Cablesστην Κόρινθο, όπου οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές υποβρυχίων καλωδίων σε πολύ μεγάλα, συνεχόμενα μήκη.