Το ερευνητικό πρόγραμμα «Ίρις – Ένα οικιακό σύστημα πληροφόρησης για την ηλεκτρική ενέργεια – eeRIS», προσκαλεί κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα συντονίζει το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΑΠΘ, προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

Με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, το νέο ερευνητικό πρόγραμμα eeRIS αναπτύσσει τεχνολογίες που θα βοηθήσουν να γίνουν κατανοητοί οι τρόποι με τους οποίους χρησιμοποιείται η ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι.

Μέσα από την παρατήρηση της συμπεριφοράς των συμμετεχόντων/ουσών, θα είναι δυνατές όλες οι αναγκαίες αλλαγές για την εξοικονόμηση ενέργειας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι σήμερα πιο επιτακτική παρά ποτέ.

Τα οφέλη των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα για την ηλεκτρική ενέργεια

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση στην πλατφόρμα eeRIS, η οποία περιλαμβάνει κατάλληλο μετρητικό εξοπλισμό που εγκαθίσταται στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού και παρέχει πρόσβαση στην εφαρμογή κινητού τηλεφώνου eeRIS.

Μέσω της εφαρμογής, οι συμμετέχοντες/ουσες θα μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο αλλά και μέσω εβδομαδιαίων αναφορών για το πόση ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιούν, ποιες συσκευές ευθύνονται γι’ αυτό κ.ά. Επίσης, θα δέχονται συμβουλές για μικρές ή μεγάλες αλλαγές που μπορούν να κάνουν στο σπίτι ή στη συμπεριφορά τους, ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Στην προσπάθεια να ανακοπεί η υπερεκμετάλλευση της φύσης και οι συνέπειές της, είναι απαραίτητη η συμβολή όλων, ξεκινώντας από τις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα και στοχεύοντας σε μια συνολική αλλαγή στον τρόπο ζωής.

Ποιος είναι ο συντονιστής του έργου

Συντονιστής του έργου «Ίρις – Ένα οικιακό σύστημα πληροφόρησης για την ηλεκτρική ενέργεια (eeRIS)» είναι το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Γιώργος Ανδρέου. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο της Δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» (ΕΣΠΑ 2014-2020) που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Για συμμετοχή  στο πρόγραμμα, απαιτείται συμπλήρωση της φόρμας στον ακόλουθο σύνδεσμο:
http://eeris.web.auth.gr/contact/