Η υποπαραλλαγή της Όμικρον BA2 είναι 30% πιο μεταδοτική από το στέλεχος BA1 σύμφωνα με μια δανική μελέτη, στην οποία αναφέρθηκε ο ΠΟΥ την Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου. Αυτή η μελέτη αναφέρεται επίσης τις διαφορές που παρατηρούνται στις λοιμώξεις ανάλογα με την κατάσταση εμβολιασμού του κάθε πολίτη.

Διαβάστε επίσης: Υποπαραλλαγή της Όμικρον: Πόσο πιο μεταδοτική είναι και πώς «αποφεύγει» τα εμβόλια

Συγκεκριμένα, υπάρχουν στοιχεία ότι η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή είναι «πιο ικανή να μολύνει εμβολιασμένους ανθρώπους» από το στέλεχος BA1, σύμφωνα με Δανούς ερευνητές που ανέλυσαν τις μολύνσεις από κορωνοϊό σε περισσότερα από 8.500 δανικά νοικοκυριά μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου.

Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως ακόμη και με την αναμνηστική δόση, θα πρέπει να δουν την παραλλαγή BA2 να διαφεύγει από τα δευτερεύοντα αντισώματα έναντι του εμβολιασμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα εμβολιασμένα άτομα μολύνουν λιγότερους ασθενείς από τους μη εμβολιασμένους. Έτσι, εκτός από την πρόληψη σοβαρών μορφών της νόσου, ο εμβολιασμός συμβάλλει και στον περιορισμό της κυκλοφορίας του ιού.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφορά στη σοβαρότητα μεταξύ της υποπαραλλαγής BA2 και της αρχικής παραλλαγής BA1.

«Κοιτάζοντας άλλες χώρες όπου η ΒΑ2 είναι πλέον επικρατούσα, δεν βλέπουμε αύξηση στις νοσηλείες», διευκρίνισε ο ΠΟΥ. Η υποπαραλλαγή είναι ήδη στην κορύφωσή της στις Φιλιππίνες, το Νεπάλ, το Κατάρ, την Ινδία και τη Δανία.