Άνθρωποι από όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε μια διαδικτυκή έρευνα με θέμα τα προ-πανδημικά, τωρινά και μελλοντικά ταξιδιωτικά τους σχέδια, καθώς και τις σκέψεις τους για τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της ταραχώδους αυτής περιόδου. Έχοντας βιώσει περιορισμούς, λουκέτα και απαγορεύσεις, ο κλάδος των ταξιδίων και του τουρισμού παγκοσμίως χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη αναστάτωση μετά το ξεκίνημα της πανδημίας. Η πανδημία έφερε ακυρώσεις διάφορων σχεδίων, νέους τρόπους εργασίας και νέες ανησυχίες που αφορούν τα ταξίδια.
Ενώ οι περιορισμοί αρχίζουν να μειώνονται σε όλον τον κόσμο και πραγματοποιούνται εμβολιασμοί, οι λάτρεις των ταξιδιών αρχίζουν να προσαρμόζονται σε μια νέα πραγματικότητα.
Πόσο συχνά ταξίδευαν οι άνθρωποι το περασμένο έτος;
Παγκοσμίως, λίγο λιγότεροι από τους μισούς (48%) ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι πήγαν διακοπές τον τελευταίο χρόνο. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εντοπίστηκαν στην Γαλλία (32%) και την Κίνα (29%).
Σκοπεύουν οι άνθρωποι να ταξιδέψουν για διακοπές φέτος;
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 65% των συμμετεχόντων έχουν προγραμματίσει κάποιο ταξίδι φέτος. Το 64% αυτών που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες έχει αλλάξει τις ημερομηνίες των διακοπών τους εξαιτίας της πανδημίας, που τους ανάγκασε να αλλάξουν τα αρχικά τους σχέδια. Οι Γάλλοι έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που επαναπρογραμμάτισαν τις διακοπές τους (53%).
Πού σκοπεύουν να πάνε διακοπές;
Τα τρια τέταρτα των ταξιδιωτικών σχεδίων για τον επόμενο χρόνο αφορούν εγχώριες μετακινήσεις. Ενώ τα σύνορα παρέμεναν κλειστά στη Σιγκαπούρη κατά την διάρκεια της έρευνας, φάνηκε ότι οι κάτοικοί της είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σε ποσοστό 65%.
Το αεροπλάνο θα αποτελέσει το συχνότερο μέσο μετακίνησης για ταξίδια στο επόμενο έτος με ποσοστό προτίμησης 45% (24% για εγχώριες και 21% για διεθνείς μετακινήσεις). Το δεύτερο συχνότερο μέσο θα είναι το αυτοκίνητο με ποσοστό 42%, το 39% του οποίου αφορά εγχώριες μετακινήσεις.
Θα πραγματοποιηθούν επαγγελματικά ταξίδια μέσα στους επόμενους 6 μήνες;
Το 46% των συμμετεχόντων έχουν προγραμματίσει επαγγελματικά ταξίδια μέσα στους επόμενους 6 μήνες.
Αυτά αφορούν κυρίως τους Κινέζους (68%) και τους Ινδούς (57%), που έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά επικείμενων επαγγελματικών ταξιδιών, ενώ τα χαμηλότερα κατέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο (27%) και η Σιγκαπούρη (29%).
Υποστηρίζει ο κόσμος τα “Vaccine Passports”;
Παγκοσμίως, το 70% των συμμετεχόντων υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός «διαβατηρίου εμβολίου» – ενός εγγράφου που πιστοποιεί ότι ο συγκεκριμένος ταξιδιώτης που το κατέχει, έχει λάβει το εμβόλιο για τον Covid-19 – για τα διεθνή ταξίδια.
Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στις ΗΠΑ και την Γερμανία είναι αντίθετοι με την ιδέα του “Vaccine Passport”.
Ποιές είναι οι ανησυχίες σχετικά με τα μετα-πανδημικά ταξίδια;
Η μεγαλύτερη ανησυχία για όλους, που αναφέρθηκε από το 36% των συμμετεχόντων, είναι να παγιδευτούν σε περίπτωση ανακοίνωσης νέων περιορισμών ενώ ταξιδεύουν. Η ανησυχία είναι μεγαλύτερη για τους Κινέζους (49%), τους κατοίκους της Σιγκαπούρης (45%) και τους Γάλλους (41%).
Η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία αφορά το γεγονός ότι το εμβόλιο ή η εξέταση για τον Covid-19 θα είναι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να ταξιδέψει κάποιος (36% παγκοσμίως).
Ενώ ο πληθωρισμός των τιμών αποτελεί ανησυχία για το 28% των συμμετεχόντων, αλλά η μοναδική χώρα για την οποία αποτελεί την κυριότερη ανησυχία είναι οι ΗΠΑ. Το 34% των συμμετεχόντων από τις ΗΠΑ ανησυχούν για τον πιθανό πληθωρισμό των τιμών, σε αντίθεση με το 16% των συμμετεχόντων της Κίνας και της Γερμανίας.
Συνολικά, η Βραζιλία και η Σιγκαπούρη διαθέτουν τα μεγαλύτερα επίπεδα ανησυχίας, με μόλις το 3% των συμμετεχόντων τους να αναφέρουν ότι δεν ανησυχούν για τίποτα που να αφορά τα ταξίδια μετά την πανδημία. Η χώρα με τους λιγότερους συμμετέχοντες που εκφράζουν ανησυχία είναι οι ΗΠΑ, με το 19% των συμμετεχόντων της να εκφράζουν πως δεν ανησυχούν καθόλου.