Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη για τα παιδιά σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτη δεδομένων νοσηλείας από ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ιατρικής ασφάλισης της Νότιας Αφρικής.

Στοιχεία από τις 56.164 εισαγωγές σε νοσοκομεία που σχετίζονται με την COVID-19 δείχνουν ότι το ποσοστό εισαγωγής για παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών ήταν 49% υψηλότερο κατά τη διάρκεια του κύματος της Όμικρον σε σχέση με την περίοδο που επικρατούσε η Δέλτα.

Το ποσοστό εισαγωγής για παιδιά ήταν επίσης υψηλότερο από το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας και την επικράτηση της μετάλλαξης Βήτα, σύμφωνα με τα δεδομένα που αναλύθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών. Επιπλέον, οι εισαγωγές ήταν 25% περισσότερες για άτομα ηλικίας 4 έως 18 ετών από ό,τι την περίοδο επικράτησης της Δέλτα και λιγότερες από ό,τι με τη Βήτα.

Τα δεδομένα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ισχύουν για τους ενήλικες, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον μείωσε τις εισαγωγές τους σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις στη Νότια Αφρική.

«Τα άτομα κάτω των 18 ετών αποτελούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ταυτοποιημένων λοιμώξεων COVID-19 και συνδέονται με ένα ολοένα και υψηλότερο ποσοστό εισαγωγών στα νοσοκομεία», ανέφερε στην έκθεσή του την Τετάρτη το NICD. «Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι νέοι επηρεάζονται συχνότερα από την Όμικρον σε αντίθεση με τον ενήλικο πληθυσμό».

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αναμένεται να αλλάξουν καθώς μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου τα παιδιά μεταξύ 12 και 17 ετών δεν μπορούσαν να κάνουν εμβόλια για την COVID-19 στη Νότια Αφρική και τα άτομα κάτω των 12 ετών δεν ήταν κατάλληλα για εμβολιασμούς, ανέφερε το NICD.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης:

  • Ο μέσος όρος ηλικίας όσων βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19 κατά τη διάρκεια του κύματος της Όμικρον ήταν 38,5, σε σύγκριση με 40,8 κατά το κύμα της Δέλτα, 45,6 κατά το κύμα της Βήτα και 43 στο αρχικό κύμα.
  • Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, μόνο το 15,4% όσων μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια του κύματος της Όμικρον νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο.