Η Kaspersky, τιμώντας τη δεύτερη επέτειο της ίδρυσης του Coalition Against Stalkerware,ανέθεσε μια παγκόσμια έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 21.000 άτομα από 21 χώρες σχετικά με τη στάση τους απέναντι στην ιδιωτικότητα και το stalking της ψηφιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο στενών σχέσεων. Ως Stalkerware ορίζεται το λογισμικό εκείνο που παρέχει τη δυνατότητα σε έναν δράστη να παρακολουθεί ψηφιακά την ιδιωτική ζωή ενός άλλου ατόμου μέσω μιας κινητής συσκευής χωρίς τη συγκατάθεση του θύματος.

Ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων (70%) δεν πιστεύει ότι είναι αποδεκτό να παρακολουθούν τον σύντροφό τους χωρίς συγκατάθεση, ένα σημαντικό ποσοστό (30%) δεν βλέπει κανένα πρόβλημα και το βρίσκει αποδεκτό υπό ορισμένες συνθήκες. Από εκείνους που πιστεύουν ότι ορισμένοι λόγοι δικαιολογούν τη μυστική παρακολούθηση, σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) θα το έκαναν αν πίστευαν ότι ο σύντροφός τους ήταν άπιστος, εάν σχετιζόταν με την ασφάλειά τους (63%) ή αν πίστευαν ότι εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα (50%). Εξετάζοντας τις γεωγραφικές διαφορές, είναι αξιοσημείωτο ότι το υψηλότερο επίπεδο συμφωνίας για την παρακολούθηση γενικά προέρχεται από ερωτηθέντες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (24%), ενώ στην Ευρώπη (10%) και την Αμερική (8%) είναι λιγότεροι οι άνθρωποι που το βρίσκουν αποδεκτό.

Digital Stalking in Relationships

Πέρα από αυτό, η έκθεση της Kaspersky Digital Stalking in Relationships, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τη Sapio Research τον Σεπτέμβριο του 2021, δείχνει ότι το 15% των ερωτηθέντων σε όλον τον κόσμο κλήθηκαν από το ταίρι τους να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή παρακολούθησης. Δυστυχώς, το 34% όσων υποδεικνύουν αυτήν την απάντηση έχουν ήδη βιώσει κακοποίηση από οικείο πρόσωπο.

Οι ειδικοί που συνεργάστηκαν για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας έχουν εξειδικευτεί στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ προέρχονται από άλλες οργανώσεις μέλη του Coalition Against Stalkerware:

Ο εθνικός οργανισμός-ομπρέλα της Αυστραλίας για τις υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας Wesnet, η οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών Centre Hubertine Auclert στη Γαλλία, το Εθνικό Δίκτυο για το τέλος της ενδοοικογενειακής βίας (NNEDV) στις ΗΠΑ, το φιλανθρωπικό ίδρυμα υποστήριξης θυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο Refuge και το WWP EN, η ευρωπαϊκή ένωση-ομπρέλα για τα προγράμματα διαχείρισης δραστών.

«Είναι επικίνδυνο να δικαιολογείται η άσκηση οποιουδήποτε είδους ελέγχου σε έναν σύντροφο λόγω της ύπαρξης υποψιών. Οι προληπτικές εκστρατείες που αντιμετωπίζουν τα ζητήματα του καταναγκαστικού ελέγχου, της ζήλιας και της απιστίας θα ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο ενάντια σε αυτές τις συμπεριφορές», εξηγεί η Berta Vall Castelló, Διευθύντρια Έρευνας και Ανάπτυξης για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχείρισης Δραστών Οικογενειακή Βίας (WWP EN).

Παγκόσμια στοιχεία σχετικά με τον εντοπισμό και τη γεωγραφική τοποθεσία των επηρεαζόμενων χρηστών

Ακολουθώντας τα κριτήρια ανίχνευσης του Coalition Against Stalkerware, η Kaspersky ανέλυσε τα δεδομένα της αποκαλύπτοντας πόσοι από τους χρήστες της επηρεάστηκαν από το stalkerware τους πρώτους 10 μήνες του έτους: από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2021, σχεδόν 28.000 χρήστες κινητών επηρεάστηκαν από αυτήν την απειλή. Την ίδια περίοδο, υπήρξαν περισσότερα από 3.100 κρούσματα στην ΕΕ, ενώ περισσότεροι από 2.300 χρήστες στη Βόρεια Αμερική επηρεάστηκαν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Kaspersky, η Ρωσία, η Βραζιλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) παραμένουν οι τρεις χώρες όπου εντοπίζονται τα περισσότερα θύματα stalkerware.

Ομοίως, στην Ευρώπη η εικόνα δεν έχει αλλάξει: η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι τρεις πρώτες χώρες που συγκεντρώνεται η πλειονότητα των θυμάτων. Όσον αφορά μόνο την ΕΕ, αντί για το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία καταλαμβάνει πλέον την τρίτη θέση. Σε επίπεδο ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα η χώρα μας καταλαμβάνει την 63η θέση στη συχνότητα εμφάνισης περιστατικών stalkerware.