Μια αναγκαία υπηρεσία προς τους πολίτες έρχεται με απόφαση του πρωθυπουργού να καλύψει μια ανάγκη που αφορά πολύ μεγάλο μέρος της ορεινής μας χώρας.

Αυτή είναι ο μηχανισμός διάσωσης με ελικόπτερα για ασθενείς και τραυματίες από δυσπρόσιτα μέρη της Ελλάδας και κυρίως από τους ορεινούς όγκους.

Ο μηχανισμός θα φέρει το όνομα του άτυχου αθλητή και αναρριχητή Ερμή Θεοχαρόπουλου που έχασε τη ζωή του στα Τζουμέρκα τον περασμένο χειμώνα και το ελικόπτερο που μπόρεσε να πετάξει στο σημείο του ατυχήματος καθυστέρησε 5 ώρες κρίσιμες για την ζωή του.

Πτυχές του σχεδίου που περιέγραψε στην ανάρτησή του είχαν παρουσιαστεί στις 31 Μαΐου σε συνάντηση που είχαν ο πατέρα του άτυχου αθλητή, κ. Θεοχαρόπουλος, εκπρόσωποι του συνδέσμου οδηγών βουνού και μέλη της ομάδας για την εναέρια προστασία, με συνεργάτες του πρωθυπουργού και στελέχη αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Το σχέδιο αφορά την δημιουργία 4 έως 6 βάσεων μία στην Κρήτη και οι υπόλοιπες στην ορεινή ηπειρωτική χώρα με στόχο να μπορούν να επέμβουν σε περίπτωση ατυχήματος μέσα σε 25 έως 45 λεπτών για την μεταφορά τραυματία ή ασθενή.

Το κόστος δημιουργίας και συντήρησης των βάσεων θα φτάνει τα 20 – 35 εκατομμύρια ετησίως και θα καλυφθεί από ένα έκτακτο τέλος 1 ευρώ που θα επιβληθεί σε τουρίστα που θα επισκέπτεται την χώρα μας.