Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Έμειναν 19 και σήμερα, είχατε χρόνο κατά το τριήμερο που μεσολάβησε να σκεφτείτε και να λάβετε τις αποφάσεις σας, ήρεμα, νηφάλια και χωρίς ελπίζω περισπασμούς

Έρχονται μεγάλα deals στην αγορά σε όλα τα επίπεδα! Τράπεζες, Ενέργεια, Αποκρατικοποιήσεις και όχι μόνον…

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η επικείμενη παντοκρατορία Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές, εκμηδενίζει το πολιτικό ρίσκο και απελευθερώνει δυνάμεις της αγοράς να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων τους. Ήδη τα μεγάλα funds του εξωτερικού τα οποία έγραψαν αποδόσεις άνω του 20% στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και σκόπευαν να μπουν επιθετικά στο Χρηματιστήριο μετά τον 15αυγουστο, αναθεώρησαν ήδη την πολιτική τους!

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες λένε πως επίκειται κοσμογονία σε Χρηματιστήριο – Επιχειρήσεις, με τους ίδιους κύκλους να επιμένουν ότι κυοφορούνται ΔΥΟ BIG DEALS, η τυχόν υλοποίηση των οποίων θα εκτινάξει την αγορά, χωρίς να ξεκαθαρίζεται εάν αφορούν την Ενέργεια (όπου ολοκληρώνεται οριστικά το deal Τέρνα Ενεργειακής – First), τις τράπεζες, τις υποδομές ή …κάτι άλλο!!!

Ειδικά στον τραπεζικό τομέα το παρασκήνιο δίνει και παίρνει, καθώς στο επόμενο διάστημα θα κριθεί η κυριαρχία σε Εθνική, Πειραιώς αλλά και Alpha Bank, με τον Ολλανδό να δείχνει ζεστός, ενώ πανίσχυρος επιχειρηματίας έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 10% της Alpha με επιστολή του στο ΤΧΣ από εταιρία του εξωτερικού!

Στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, η Αττική οδός, με 15 μέρες μπρος πίσω, θα προχωρήσει κανονικά και ο διαγωνισμός έστω με καθυστέρηση θα ολοκληρωθεί!

Εξαγγελίες για τη ΔΕΗ που θα τρίβουν τα μάτια τους θα κάνει τον Αύγουστο ο Γ. Στάσσης!

Μαθαίνω ότι…
Εξαγγελίες που θα τρίβουν τα μάτια τους στην αγορά, θα κάνει τον Αύγουστο για την ΔΕΗ ο Γ. Στάσσης, ο πιο επιτυχημένος μάνατζερ του ευρύτερου δημοσίου τομέα και προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Θα ασχοληθεί κανείς από την κυβέρνηση σοβαρά με τους 5 Ρωσόφιλους εφοπλιστές που πλούτισαν με την παράνομη (απέναντι στις διεθνείς κυρώσεις) μεταφορά ρωσικού πετρελαίου; Τι γίνεται με Μαρτίνους, Διαμαντίδη, Προκοπίου και Οικονόμου;

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι πολλοί Έλληνες εφοπλιστές έβγαλαν εκατοντάδες εκατομμύρια εκμεταλλευόμενοι την Ρώσο ουκρανική σύγκρουση, μεταφέροντας παράνομα (μη σύννομα) ρωσικό πετρέλαιο, απέναντι στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ!

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ως γνωστόν έκανε διεθνές διάβημα στο οποίο κατονομάζει πέντε εφοπλιστές: Δύο Μαρτίνους, τον Διαμαντίδη, τον Προκοπίου και τον Οικονόμου! Την είδηση βεβαίως, λόγω …σχέσεων, την απέκρυψαν τα περισσότερα έγκυρα ΜΜΕ, ως συνήθως!

Εμείς ρωτάμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό: ως πότε θα ανέχεται κάποιοι Ρωσόφιλοι πλοικτήτες να πλουτίζουν πάνω στο αίμα του ουκρανικού λαού, όταν είναι κοινό μυστικό ότι φιλορωσικά κεφάλαια που εμπλέκονται με τον εφοπλισμό και τις επιχειρήσεις στη χώρα μας, χρηματοδοτούν πολιτικά κόμματα και εκκλησιαστικές οργανώσεις εντός και εκτός Αγίου Όρους!

Άσχετο 1: Το κόλπο που πήγε να γίνει στην Πειραιώς δεν περπάτησε τελικά! Όχι γιατί το έκοψαν οι εγχώριοι, αλλά γιατί τους τράβηξαν το αυτί οι …εξωχώριοι! Ο νοών νοείτο…

Άσχετο 2: Μου λένε ότι πίσω από τις επιθετικές επιχειρηματικές κινήσεις επωνύμου εφοπλιστή κρύβεται fund με κεφάλαια τα οποία προέρχονται από την Ρωσία!

Κουίζ: Για ποιον επιχειρηματικό – και όχι μόνον- παράγοντα λένε στο Μαξίμου «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα»!

Στο επίκεντρο η φορολογία –  Στην άκρη η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ – Απουσιάζει ένα μακρόπνοο πρόγραμμα ανάπτυξης

*** Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε σε άλλες, παλαιότερες προεκλογικές περιόδους, όταν η παροχολογία αποτελούσε το κεντρικό μοτίβο υποσχέσεων, τώρα η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων επικεντρώνεται κυρίως στα της φορολογίας. Δηλαδή, ποιο κόμμα θα φορολογήσει τι και με τι ποσοστό και ποιοι ευνοούνται από τις προτάσεις αυτές και ποιοι χάνουν. Ο προεκλογικός διάλογος για τη φορολογία είναι φυσικά θεμιτός και χρήσιμος, για να μπορεί ο ψηφοφόρος να έχει μία – κατά το δυνατόν – συνολική άποψη για το τι πρεσβεύει και τι θέλει να εφαρμόσει κάθε κόμμα, που του ζητάει την ψήφο του.

*** Αλλά, εδώ, έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο, δηλαδή να μην συζητούνται άλλα εξ ίσου σοβαρά και μάλλον σοβαρότερα θέματα, όπως αυτό του τρόπου που προτείνουν τα κόμματα για την αύξηση του παραγόμενου πλούτου της χώρας, αυτό που με απλά λόγια ονομάζουμε αύξηση ή “διεύρυνση” του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Πως, από ποια συνολική πίτα θα ασκήσεις οικονομική πολιτική και πολύ περισσότερο κοινωνική πολιτική, που το πιθανότερο είναι να καταστεί σύντομα πιο αναγκαία από την πρώτη, αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι ύφεσης.
Βέβαια, για να αναφερθείς σοβαρά στο θέμα της αύξησης του ΑΕΠ, χρειάζεται σε βάθος μελέτη όλων των δεδομένων και των παραμέτρων, χρειάζεται να υπερβείς τη συνήθη οδό των γενικόλογων και ανέξοδων προτάσεων, να παραμερίσεις χρόνιες κομματικές και κοινωνικές αγκυλώσεις. Να συνεργαστείς με επιστημονικούς, παραγωγικούς και εργασιακούς φορείς, να καταστρώσεις εν ολίγοις ένα μακρόπνοο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της πρωτογενούς παραγωγής, ενισχύοντας την μεταποίηση και το εμπόριο με μόνιμα κίνητρα, θέτοντας σε πρώτο πλάνο την αγροτική παραγωγή στο σύνολό της και μοιράζοντας χέρσα και αναξιοποίητη γη σε νέους ανθρώπους, ακτήμονες και ανέργους, οι οποίοι ζουν ή επιβιώνουν απλώς με επιδόματα και “δουλειές του ποδαριού”.

*** Είδατε να γίνεται σε βάθος τέτοια σοβαρή συζήτηση, πέρα από ανερμάτιστες κορώνες σε προεκλογικά παράθυρα και σε ατέρμονους μονολόγους; Είδατε, βρήκατε, διαβάσατε στα προεκλογικά προγράμματα, αναλύσεις και κυρίως προτάσεις χειροπιαστές, άμεσα εφαρμόσιμες, που να καταλήγουν σε αύξηση του παραγόμενου πλούτου, μέσα από ένα καλά δομημένο πρόγραμμα αξιοποίησης και ενίσχυσης των παραγωγικών δυνατοτήτων ανά Περιφέρεια ή ανά νομό και δήμους; Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά κυριαρχούν και σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία τα εύκολα και εντυπωσιακά λόγια, οι υποσχέσεις, οι αχρείαστοι διαξιφισμοί. Το μέλλον αυτού του τόπου, δεν θαρθεί από μόνο του και δεν θα είναι αυτό που οραματίζεται ο καθένας και η κάθε μία, ειδικά οι νέοι άνθρωποι, αν τα κομματικά επιτελεία, δεν βγουν έξω, στην κοινωνία και στους φορείς της και να κάνουν κτήμα τους την πραγματικότητα και όχι το ιδεατό ή το εικονικό.

Η ΕΚΤ, τα υψηλά και αντιαναπτυξιακά επιτόκια και η προ των πυλών ύφεση στην Ε.Ε.

*** Ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδόν ένα χρόνο μετά το άνοιγμά του, δυστυχώς όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τις δηλώσεις και τα δεδομένα, θα συνεχιστεί. Για πόσο; Μάλλον, ούτε η ίδια η ΕΚΤ γνωρίζει με ακρίβεια, γνωρίζει όμως ότι οι συνέπειες οδηγούν σε ύφεση, πολύ περισσότερο αν οι αυξήσεις επιτοκίων συνεχιστούν. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; Σε λιγότερο από ένα χρόνο, τα επιτόκια αυξήθηκαν κατά τρεισήμισι ποσοστιαίες μονάδες, από – 0,25% σε + 3,35%, προκαλώντας ασφυξία σε οικονομίες, επιχειρήσεις, δανειολήπτες και καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν πολύ αλμυρά την έκρηξη του πληθωρισμού. Και ναι μεν ο πληθωρισμός μειώνεται, εξακολουθεί όμως να βρίσκεται πάνω από το 6%, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να παραμένει σχεδόν σε διπλάσια επίπεδα, κατατρώγοντας τα εισοδήματα, ειδικά μισθωτών και συνταξιούχων.

*** Επίσημα, η Κεντρική Τράπεζα, δεν καθορίζει με ακρίβεια το πότε υπολογίζει να μειωθεί ο πληθωρισμός στο όριο-θέσφατο του 2%, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ προσδιορίζει αυτό το χρονικό διάστημα σε δύο χρόνια από τώρα. Δια μέσω, όμως, της συνήθους τακτικής επίσημων δηλώσεων και συνεντεύξεων στελεχών της, μαθαίνουμε περισσότερα, που είναι και πιο κοντά στην αλήθεια. Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του το επίλεκτο μέλος της ΕΚΤ, ο Ιταλός Panetta, «υπάρχει άφθονο χρονικό περιθώριο να διατηρηθούν τα επιτόκια υψηλά για όσο διάστημα χρειαστε»! Πως μπορεί να αντέξει μία οικονομία, μία επιχείρηση, ένας δανειολήπτης, ένας καταναλωτής, με επιτόκια όχι μόνο στα σημερινά, αλλά και σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα για «όσο διάστημα χρειαστεί»; Προφανώς, έρχονται χειρότερα σε επίπεδο ευρωζώνης και η κατάσταση ύφεσης, στην οποία έχει περιέλθει ήδη η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ε.Ε., μαθηματικά θα οδηγήσει και τις άλλες οικονομίες στην ίδια κατάσταση, έστω και με μικροδιαφοροποιήσεις ως προς το χρόνο και την έκταση της.

Η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των προγραμμάτων «Εξοικονομώ»

*** Αυτή η τραγική, απαράδεκτη κατάσταση με τα διαδοχικά προγράμματα “Εξοικονομώ”, πρέπει κάποια στιγμή να λάβει τέλος. Απο τη στήλη αυτή, έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα προγράμματα αυτά, αντί να βοηθούν όλη την αγορά και τους δεκάδες εμπλεκόμενους επαγγελματίες, πέραν φυσικά του ίδιου του αιτούντος, έχουν εξελιχθεί κυριολεκτικά σε καρκίνωμα. Γραφειοκρατία στο έπακρο, χιλιάδες συσσωρευμένες αιτήσεις, συνεχώς αυξανόμενο κόστος και απίστευτη δυσκολία εκταμίευσης ποσών, έχουν ουσιαστικά ακυρώσει μία προσπάθεια που ξεκίνησε με διθυράμβους, είχε κοινωνικό έρεισμα μεγάλο, αλλά ακόμα να φανταστείτε είναι ανοιχτό το μεγαλύτερο σε ποσά (850 εκατ. ευρώ) πρόγραμμα “Εξοικονομώ” του 20220! Γραφεία μηχανικών, που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας σημαντικό αριθμό αιτήσεων, σηκώνουν τα χέρια με την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αναφέροντας ως αιτίες, μεταξύ άλλων των ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και την τεράστια δυσκολία να κατανοήσουν οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων ότι το κόστη των υλικών έχουν απογειωθεί και δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίστοιχα το 2020, αλλά και το 2021. Προσθέστε και το γεγονός ότι εκατοντάδες επαγγελματίες που έχουν αναλάβει εργασίες των προγραμμάτων αυτών παραμένουν απλήρωτοι για σχεδόν τρία χρόνια, εργασίες έχουν μείνει στη μέση για το λόγο αυτό, ενώ και οι αιτούντες θα πρέπει πλέον να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, καθώς ο αρχικός προϋπολογισμός των έργων και φυσικά η συμμετοχή τους έχει αυξηθεί κατά πολύ.

Οι ασφαλιστές ζητούν κατάργηση ΦΠΑ στην Υγεία και αυξημένες φοροαπαλλαγές για ασφαλίσεις καταστροφών

*** Κάθε κλάδος έχει τα δικά του αιτήματα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες στα κορυφαία αιτήματά τους περιλαμβάνουν την αντικατάσταση του ασφαλιστικού φόρου και τη μείωση του ΦΠΑ, καθώς και τη μη επιβολή ΦΠΑ στον κλάδο Υγείας, με στόχο, όπως ισχυρίζονται, την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα και φυσικά τη συνακόλουθη επαύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών εταιρειών. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν κορυφαία στελέχη του κλάδου, πρέπει η φοροαπαλλαγή-έκπτωση στις ασφαλίσεις φυσικών καταστροφών να αγγίξει το 30%, προκειμένου να είναι ελκυστική για τον ασφαλισμένο, ενώ και στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης ως ευεργετικό μέτρο θεωρείται η φοροαπαλλαγή, ούτως ώστε να διευρυνθεί το ενδιαφέρον των ιδιωτών. Υγεία και Περιουσία-Καταστροφές αποτελούν το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς, η οποία θα βοηθηθεί και από την αύξηση των στεγαστικών δανείων, όταν αυτά επανεκκινήσουν, καθώς η αύξηση επιτοκίων έχει επιφέρει μεγάλα πλήγματα και σε αυτή την κατηγορία δανείων.

ΑΒΑΞ: Μπορεί να έχει τα… θέματά του, αλλά έχει και «ζεστό» χρήμα από την Αττική Οδό

*** Αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα της κατασκευαστικής αγοράς η κατασκευαστική εταιρεία Άβαξ, με τα πολλά έργα, ειδικά του μετρό (τώρα, Γραμμή 4), αλλά και τη συμμετοχή της στη χρυσοφόρο Αττική Οδό. Κατά διαστήματα, υπάρχουν φήμες, πληροφορίες και έντονο παρασκήνιο, για ενδιαφέρον εξαγοράς του Άβακα, από άλλες ισχυρές εισηγμένες εταιρείες, όχι αναγκαστικά του στενού κατασκευαστικού κλάδου, ενώ ακούστηκαν προ διμήνου περίπου και πληροφορίες για ενδιαφέρον ξένου ομίλου, με παρουσία ήδη στην ελληνική αγορά. Βέβαια, δεν είναι όλα…ρόδινα στα του ισολογισμού της και των δανειακών υποχρεώσεών της, παρά το ότι έγινε σοβαρή προσπάθεια μείωσης του δανεισμού της, μέσω πώλησης συμμετοχών της και θυγατρικών της.

*** Ειδικότερα τώρα, για τα οφέλη από την…κασαδούρα της Αττικής Οδού, είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Ιωάννου, σε πρόσφατη παρουσίαση στους αναλυτές. Όπως ανέφερε η εταιρεία έχει να εισπράξει μέχρι τη λήξη της σύμβασης 100 εκατ. ευρώ. Η Αττική Οδός, όμως, θα συνεχίσει να παράγει σημαντικές μερισματικές ροές και έσοδα από επιστροφή κεφαλαίου έως το 2027, τα οποία υπολογίζονται περί τα 300 εκατ. ευρώ. Από αυτά στον Άβακα αναλογούν περίπου 90 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία έχει λάβει μέρος από την επιστροφή κεφαλαίου το 2021, και τα υπόλοιπα στην Ακτωρ Παραχωρήσεις. Αντίστοιχα, μερίσματα της τάξης των 80 – 100 εκατ. ευρώ θα διανέμονται ετησίως έως το 2025. Προφανώς, οι όποιοι ενδιαφερόμενοι, έχουν γνώση των ποσών αυτών, πέραν των εσόδων από όλες τις τρέχουσες συμβάσεις έργων είτε αυτά τα εκτελεί μόνη της η εταιρεία είτε σε συμπράξεις με άλλες κατασκευαστικές.

Ενδιαφέρουν

*** Από σήμερα Τρίτη οι μετοχές που βρίσκονται σε επιτήρηση θα διαπραγματεύονται λιγότερο. Μειώνονται, δηλαδή, σε 2 από 4 σήμερα, οι περίοδοι διαπραγμάτευσης για τις μετοχές της κατηγορίας επιτήρησης. Μάλλον για προσπάθεια “ξεσκαρταρίσματος” μοιάζει η υπόθεση αυτή.

***Νέος εσωτερικός δανεισμός αύριο. Ο ΟΔΔΗΧ, προφανώς ξέρει πολύ καλύτερα τι γίνεται με τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Αύριο, προχωράει σε νέο εσωτερικό δανεισμό, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων, ετήσιας διάρκειας, ποσού 1 δισ. ευρώ. Προφανώς οι τράπεζες θα σπεύσουν, κατοχυρώνοντας σίγουρες αποδόσεις.

*** Με εκείνο το…έρμο το χωροταξικό σχέδιο των ΑΠΕ, τι ακριβώς γίνεται και κυρίως τι μέλλει γενέσθαι, με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης; Θα λήξει η πλήρης ασυνεννοησία που είχαν επιδείξει οι Σκρέκας και Ταγαράς, με αποτέλεσμα να γίνονται σημεία και τέρατα και να κάνει ο καθένας ότι θέλει σε βουνοκορφές και οροσειρές, πληγώνοντας τα ωραιότερα μέρη της χώρας; Για να δούμε…

*** Χθες, ήταν η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Η Γη έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας για την κατοίκησή της από τον άνθρωπο καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας, η διαταραχή των υδάτινων συστημάτων και η καταστροφή των φυσικών οικοτόπων έχουν φτάσει σε επίπεδα «συναγερμού», σύμφωνα με μελέτη κορυφαίων επιστημόνων. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, προσδιορίζει οκτώ περιβαλλοντικά όρια που περιλαμβάνουν το κλίμα, τη βιοποικιλότητα, το νερό, τα φυσικά οικοσυστήματα, τη χρήση γης και την επίδραση των λιπασμάτων και των αερολυμάτων. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν ωθήσει επτά από τα οκτώ αυτά όρια πέρα από το «ασφαλές και δίκαιο» επίπεδο σε ζώνες κινδύνου για την πλανητική και ανθρώπινη υγεία, τονίζεται στην έρευνα.

*** “Έρχονται πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στις τράπεζες”. Παλαιός και έμπειρος τραπεζικός παράγων, θεωρεί ότι ακόμα δεν έχουμε δει παρά ελάχιστα, από όσα θα συμβούν στο συγκεκριμένο χώρο. Το καταγράφω.

*** Άλλος παλαιός παράγων, αυτός της χρηματιστηριακής αγοράς των χρυσών περιόδων και με πρωθυπουργικό όνομα, εντοπίστηκε να κάνει δουλειές (και) στο χώρο των εξαγορών μεταφορικών εταιρειών.

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!