Αυστηροποίηση και σαφή καθορισμό του νομικού πλαισίου που αφορά στην μερική αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων (το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε ηγετική θέση κομματικού σχηματισμού) των καταδικασθέντων για κακουργηματικές πράξεις φέρνει τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Με την προς κατάθεση τροπολογία, εξασφαλίζεται η απαγόρευση της συμμετοχής στην πολιτική ζωή του τόπου ως αρχηγοί κόμματος για τους καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Όπως προβλέπεται, οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής, διαγράφονται από τους εκλογικούς καταλόγους οπότε και δεν μπορούν να ψηφίσουν (δικαίωμα εκλέγειν) καθ’ όλη τη διάρκεια της επιβληθείσας ποινής τους.

Παράλληλα, δεν έχουν δικαίωμα να καταρτίσουν συνδυασμό προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις εκλογές εφόσον καθίσταται ασυμβίβαστο η κατοχή επιτελικής θέσης (πρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ή Νόμιμος εκπρόσωπος) σε πολιτικό κόμμα για τον οριστικά καταδικασθέντα για αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του δεύτερου βιβλίου του Ποινικού κώδικα (προσβολές κατά τους πολιτεύματος, προδοσία της χώρας, νόθευση της εκλογικής διαδικασίας, βία κατά των εκλογέων κτλ) ή για εγκλήματα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Ωστόσο μπορούν να συμμετέχουν ως απλοί υποψήφιοι βουλευτές σε άλλα κόμματα εφόσον δεν ηγείται κάποιος από τους καταδικασθέντες.

Η πλήρης στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής δεν είναι προς το παρόν εφικτή, εφόσον δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση όπως προϋποθέτει το άρθρο 51 του Συντάγματος.
Στην προς κατάθεση τροπολογία προβλέπεται επίσης η απαγόρευση ιδιωτικής χρηματοδότησης για κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ή Νόμιμος εκπρόσωπος έχει καταδικαστεί οριστικά.