Σε 2-3 ημέρες το αργότερο θα εκδηλωθεί η πρωτοβουλία της Κομισιόν για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση στην ΕΕ, με πακέτο μέτρων για το οποίο ήδη σας έχουν προϊδεάσει «Αξία» και radar.gr.

Το πακέτο βασίζεται κυρίως στην στρατηγική αποθεμάτων που θα χτίσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η ΕΕ και το οποίο θα εγκριθεί από τη Σύνοδο Κορυφής στις 21-22 Οκτωβρίου και στον Οδικό Χάρτη Ενεργειακής Αντιμετώπισης που θα περιλαμβάνει εναλλακτικές δράσεις ανακούφισης των καταναλωτών αλλά και μεσοπρόθεσμες προτάσεις με σειρά προτεραιότητας εξόδου από το ενεργειακό αδιέξοδο.

Σημαντικό ρόλο όμως για την εξέλιξη στην ενεργειακή κρίση θα διαδραματίσουν οι πολιτικές πιέσεις που θα ασκηθούν από Βερολίνο-Παρίσι-Βρυξέλλες προς τη Μόσχα ώστε να αυξήσει τις ποσότητες αερίου προς τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες «η Κομισιόν θα αφήσει σημαντικό πεδίο ευελιξίας στα κράτη μέλη της ΕΕ ώστε το πακέτο που θα προτείνει να μην είναι ασφυκτικό. Για παράδειγμα η Ελλάδα δεν ενστερνίζεται τις φορολογικές προτάσεις για δραστική μείωση φόρων στα καύσιμα ώστε να πέσουν οι τελικές τιμές, αφού ένα μέρος της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της εξαρτάται από αυτό το έσοδο.

Η λύση της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση

Όμως η Ελλάδα μπορεί εναλλακτικά να προτείνει την χρήση λιγνίτη μόνο για μικρό χρονικό διάστημα αφού στην παρούσα φάση είναι φθηνότερος από το αέριο με τις επιβαρύνσεις που έχει υποστεί το καύσιμο» όπως μας λέει έλληνας έμπειρος τεχνοκράτης των Βρυξελλών που καταλήγει «θα προτείνουμε στον Οδικό Χάρτη τη χρήση πόρων του Συστήματος Εμπορίας Αερίων Ρύπων (ETS) από τα κράτη – μέλη για ανακούφιση των ευάλωτων, κάτι που ήδη κάνει κατά κόρον η ελληνική κυβέρνηση, άρα μπορεί να το συνεχίσει και να το διευρύνει».

Ο Οδικός Χάρτης Ενεργειακής Αντιμετώπισης (Ο.Χ.ΕΝ.Α) θα περιλαμβάνει επίσης «γενικευμένη χρήση ΑΠΕ και επενδύσεις αποθήκευσης πράσινης ενέργειας» δύο τομείς αλληλοεξαρτώμενους όμως, που δεν έχουν αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε, ιδιαίτερα η αποθήκευση πράσινης ενέργειας είναι ανύπαρκτη στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της ΕΕ ενώ γενικά βρίσκεται στα σπάργανα στην Ευρώπη.

Στον ΟΧΕΝΑ θα περιλαμβάνονται επίσης προτάσεις για διαφοροποίηση πηγών προμήθειας («όχι και η ευκολότερη δράση αυτή την εποχή λόγω στενότητας προσφοράς» λένε στην κυβέρνηση), οι συντονισμένες κοινοπρακτικές παραγγελίες μεγάλων ποσοτήτων από ομάδα κρατών – μελών της ΕΕ σε φυσικό αέριο («χρειάζεται μία ακόμη συνεννόηση του Ευρωπαϊκού Νότου» το σχόλιο της Αθήνας) και φυσικά η βασική επωδός της κας Φον Ντερ Λάιεν για «αυξημένα στρατηγικά αποθέματα που θα αντιμετωπίζουν άμεσα την ξαφνική άνοδο τιμών» κάτι που όμως δεν μπορεί να γίνει στο επόμενο δίμηνο ως το Δεκέμβριο και που χαρακτηρίζεται ως «η πιο δύσκολη περίοδος της τέλειας καταιγίδας που μας περίμενε στο τέλος της πανδημίας».

Το πιο κρίσιμο Eurogroup για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης

Ενεργειακή κρίση: Τι γίνεται στην Ευρωπαϊκή αγορά

Οι τάσεις της αγοράς πάντως (αν κρίνουμε από τα προθεσμιακά συμβόλαια Νοεμβρίου) δεν χαρακτηρίζονται από την πλέον αισιόδοξη αντίληψη: τα συμβόλαια στον ολλανδικό TTF που είναι η «πυξίδα» των τιμών αερίου στην Δυτ.Ευρώπη, κινούνται στα 87 ευρώ, κάτω φυσικά από τα 100 ευρώ της περασμένης εβδομάδας αλλά πιο πάνω από τα 55 προ διμήνου πριν ξεσπάσει η κρίση.

Παράλληλα η μεγαβατώρα αποτιμάται στα ψηλά: στα 205 ευρώ στην Ελλάδα (με αύξηση 140% από τον Ιανουάριο!), στα 212 ευρώ στην Βουλγαρία (αύξηση 165%), στα 206 ευρώ στην Ουγγαρία (150% από την αρχή του έτους), σε 204 ευρώ στην Ιταλία (123%), και σταθερά πάνω από 200 ευρώ σε Ρουμανία, Σερβία, Σκόπια και Μαυροβούνιο.

«Πηγές από τη Μόσχα επιμένουν ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με το πρόσφατο άλμα στις τιμές, αλλά πλέον όλο και λιγότεροι στις Βρυξέλλες το πιστεύουν αυτό και είναι πεποίθηση πως ο πρόεδρος Πούτιν μαζεύει έσοδα για τη Ρωσία και κάνει επίδειξη πολιτικής και οικονομικής δύναμης προς την ΕΕ» μας λέει ο έλληνας τεχνοκράτης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα πάντως με τους Financial Times, ο Vladimir Chizov, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, δήλωσε ότι «αναμένει από την Gazprom, την κρατική εταιρεία εξαγωγών που προμηθεύει το 35% των ευρωπαϊκών αναγκών αερίου, να ανταποκριθεί γρήγορα στις οδηγίες από τον πρόεδρο Πούτιν για προσαρμογή της παραγωγής, αφού ο πρόεδρος Πούτιν …συμβούλευσε την Gazprom να είναι πιο ευέλικτη και φυσικά πιστεύω ότι η Gazprom θα …τον ακούσει», ανέφερε ο Chizov στους Financial Times.

Τι λέει ο Κώστας Σκρέκας για την ενεργειακή κρίση

Εν τω μεταξύ ο ΥΠΕΝ κ. Κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα μέτρα με τα οποία θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση σε τηλεοπτική εκπομπή λέγοντας ότι «η κυβέρνηση ανακοίνωσε διπλασιασμό επιδόματος ρεύματος, έκπτωση φυσικού αερίου, νέα αυξημένη κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης με ποσό 100 έως 750 ευρώ» αλλά πρόσθεσε «κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει η ενεργειακή κρίση αλλά η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτους τους καταναλωτές».

Τέλος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες παρόχους να προχωρήσουν σε επιπλέον εκπτώσεις για την κατανάλωση άνω των 300 κιλοβατώρων ώστε να απορροφήσουν την ανατίμηση. Ως προς το φυσικό αέριο, «η επιδότηση για τους καταναλωτές θα είναι ενισχυμένη μέσω επιδόματος θέρμανσης (για όσους πληρούν τα νέα εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια) και μέσω έκπτωσης από άλλους παρόχους» όπως είπε χαρακτηριστικά.