Μπορεί να «αποχαιρετίσαμε» την κακοκαιρία «Ελπίς», αν και πολλά από τα προβλήματα που προκάλεσε δεν έχουν λυθεί ακόμη εξ ολοκλήρου, όμως μια νέα κακοκαιρία αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους από σήμερα το βράδυ θα ξεκινήσει μία νέα επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τις «πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας», αλλά και τις «έντονες βροχές – καταιγίδες προς τα νότια τμήματα».

Η μικρή αυτή νέα κακοκαιρία θα γίνει πιο αισθητή το Σάββατο ενώ θα παραμείνει μέχρι και την προσεχή Κυριακή, οπότε και τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα υποχωρήσουν.

Πού οφείλεται η νέα κακοκαιρία

Η νέα επιδείνωση οφείλεται σε μία κάθοδο πολικών αέριων μαζών από τη βόρεια Ευρώπη, που σε συνδυασμό με θερμότερες και υγρότερες στις θαλάσσιες εκτάσεις, θα σχηματίσουν ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό.

Πού προβλέπονται χιόνια στην Αττική

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πρόσκαιρα πυκνές στην ορεινή-ημιορεινή ζώνη της Θεσσαλίας, μέχρι και τη μεριά του Πηλίου, στα ανατολικά ημιορεινά τμήματα της Λάρισας, αλλά και σε Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Βοιωτία και Αττική πάνω από τα 500-600 μέτρα υψόμετρο. Το ίδιο θα ισχύσει και σε περιοχές της κεντρικής/ανατολικής Πελοποννήσου.

Στη βόρεια πλευρά του Ιονίου, στην Ήπειρο και τις περισσότερες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας η ημέρα θα ξεκινήσει με συννεφιά και χωρίς φαινόμενα.

Τις απογευματινές ώρες, Αττική, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησος θα έχουν κάποιες βροχές, χιονόνερο και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές πάνω από τα 500 μέτρα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν τις βραδινές ώρες.

Προσοχή χρειάζεται να δείξουν οι πολίτες σε Κρήτη, Κυκλάδες και κυρίως Δωδεκάνησα, καθώς αναμένονται δυνατές καταιγίδες, οι οποίες δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν προβλήματα από την έντασή τους.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει και εκείνος με τη σειρά του έντονα φαινόμενα αύριο, με τη μεταβολή του καιρού να ξεκινά από σήμερα το βράδυ στα δυτικά και στα βόρεια τμήματα.

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα

Αττική

Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το βράδυ θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις που από το βράδυ θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, ενισχυόμενοι το βράδυ έως 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που από το απόγευμα θα αυξηθούν και από το βράδυ στη δυτική Μακεδονία και στα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί-βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς 4 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -4 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -9 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως στο Ιόνιο και την Ήπειρο, χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και στο βόρειο Ιόνιο πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί-βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -8 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα και από τα βόρεια βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -2 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες, με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης πιθανώς ασθενείς χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς 3 με 5 και στην Κρήτη τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Στα νότια, βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Στα βόρεια, μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι-νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Από το βράδυ θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, όπως προβλέπει και η ΕΜΥ, τα πιο δύσκολα έρχονται από αύριο.