Με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να «ταλαιπωρείται» στις τελευταίες συνεδριάσεις γύρω από τα επίπεδα των 1.420 μονάδων, ακολουθεί ένα κρίσιμο δεκαήμερο για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, με την επιστροφή τη Δευτέρα στο ταμπλό του Χ.Α. της Τράπεζας Κύπρου μετά από επτά χρόνια απουσίας και το placement στις 2 Οκτωβρίου του 18,39% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το ΤΧΣ.

Αναφορικά με το γενικότερο κλίμα της αγοράς τραπεζική πηγή θυμίζει στο Radar ότι και κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2023, το τότε επικείμενο placement του 20% Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ «ταλαιπώρησε» το Χ.Α. λόγω πωλήσεων για ενίσχυση ρευστότητας, αλλά και της αναμονής των αγοραστών να τοποθετηθούν σε συνθήκες διογκούμενης εμπορευσιμότητας.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, προσθέτει η ίδια πηγή, η επόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, εφόσον το χρονοδιάγραμμα για άνοιγμα του βιβλίου στις 2 Οκτωβρίου δεν ανατραπεί.

Ντεμπούτο τη Δευτέρα για Τράπεζα Κύπρου

Στις αρχές της εβδομάδας η Επιτροπή Εισαγωγή του Χ.Α. άναψε το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας την ερχόμενη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου. Θα έχει προηγηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου το delisting από τη βρετανική κεφαλαιαγορά.

Τα οφέλη, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά προς τους μετόχους ο πρόεδρος του Δ.Σ., Ευστράτιος-Γεώργιος Αράπογλου, είναι τα εξής:

• Η ενίσχυση του προφίλ του ομίλου στους επενδυτές που κάνουν focus στην περιοχή.
• Η παροχή δυνατότητας στους επενδυτές να συγκρίνουν άμεσα τις επιδόσεις της Τράπεζας Κύπρου με τις περιφερειακές τράπεζες, και δη τις ελληνικές.
• Η προσέλκυση πιο μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών σε μία πιο επικεντρωμένη αγορά εντός του Χ.Α.
• Η παροχή περιθωρίου για ένταξη της μετοχής σε χρηματιστηριακούς δείκτες με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η μετοχή προσφέρει ελκυστικό συνδυασμό χαμηλών πολλαπλασιαστών (με Ρ/Ε στο 5,7 για το 2025), ισχυρές επιδόσεις (ROTE 15% το 2025), υψηλών κεφαλαιακών δεικτών (με CET1 άνω του 18%) και την ευκαιρία για ισχυρές διανομές (διατηρήσιμη απόδοση 10% περίπου σε μερίσματα και/ή επαναγορές μετοχών), τονίζει η χρηματιστηριακή.

Σημειώνεται πως το α΄ εξάμηνο του 2024 η Τράπεζα Κύπρου κατέγραψε κέρδη μετά από φόρους ύψους 270 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23% σε ετήσια βάση, με τη διοίκηση να στοχεύει στη διανομή μερίσματος 50% για το 2024, ανάλογα με τις συνθήκες αγοράς και τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Σχεδόν ταυτόχρονα, πάντως, με την εισαγωγή της στο Χ.Α. ο εκκαθαριστής της Λαϊκής Τράπεζας θα προχωρήσει σε placement του ποσοστού που κατέχει στην τράπεζα (4,83%), δρομολογώντας εξελίξεις όσον αφορά στην αποεπένδυση και άλλων μετόχων.

Κρίσιμη συνεδρίαση του ΤΧΣ για ΕΤΕ

Την ίδια στιγμή αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το δεύτερο placement του TXΣ στην Εθνική Τράπεζα, για την πώληση του υπόλοιπου ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο.

Μετά και τις τυπικές συνεδριάσεις του Δ.Σ. του ΤΧΣ που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες εκκρεμεί μια τελευταία -αλλά και η πλέον ουσιαστική- στις αρχές της εβδομάδας όπου η JP Morgan, ο σύμβουλος της διαδικασίας, θα ανακοινώσει λεπτομερώς και συγκεκριμένα για το ενδιαφέρον που έχουν δηλώσει οι ξένοι επενδυτές για την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης η JP Morgan θα επαναλάβει την εισήγησή της για την πώληση του 18,39% των μετοχών ΕΤΕ που κατέχει το ΤΧΣ, αφού διαπιστώνει ισχυρή επενδυτική ζήτηση για το σύνολο του πακέτου που κατέχει το ΤΧΣ. Σημειώνεται ότι η Εθνική διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV στο 0,8x για δείκτη ROTE στο 14% το 2026 και CET1 στο 20% (ή άνω του 18% για προσαρμοσμένο CET1 στο 14%), ενώ διαθέτει πλεονάζοντα κεφάλαια που φτάνουν σχεδόν το 40% της κεφαλαιοποίησής της.

Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακών αποθεμάτων του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, που οδήγησαν τον δείκτη CET1 και τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της ΕΤΕ να αυξηθούν στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2024 περίπου κατά 50 μ.β. και 70 μ.β. από την αρχή του έτους, και να διαμορφωθούν στο 18,3% και 20,9% αντίστοιχα.

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον

Όλες οι πληροφορίες, πάντως, συγκλίνουν στο γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα διαθέσει τελικά από 10% έως 13% από το συνολικό 18,39% που εξακολουθεί να κατέχει στην τράπεζα, διατηρώντας ποσοστό μεταξύ 5% και 8%, που θα του δίνει την δυνατότητα συμμετοχής στην διοίκηση και την λήψη αποφάσεων.

Μάλιστα το συγκεκριμένο ποσοστό θα μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο, το οποίο θα αναλάβει πλέον την ευθύνη αξιοποίησής του, ενώ δεν προχώρησε και το ενδεχόμενο ενός buyback από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας.

Κύκλοι της αγοράς αν και ισχυρίζονται ότι η επενδυτική κοινότητα επιθυμεί την πλήρη αποχώρηση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζας ενόψει του placement λέγοντας χαρακτηριστικά «όταν έχεις όλα τα χρήματα στο τραπέζι, καλό είναι να τα παίρνεις γιατί δεν ξέρεις εάν σου ξαναδοθεί παρόμοια ευκαιρία στο μέλλον», εκτιμούν πως η κυβέρνηση φαίνεται να οδηγείται σε αυτή την απόφαση προκειμένου να κατευνάσει τις φωνές που θεωρούν πως το κράτος θα πρέπει να διατηρήσει έστω και μια μικρή επιρροή στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και να μην αποχωρήσει πλήρως.

Πότε θα πατήσει το ΤΧΣ το κουμπί…

Το placement αναμένεται -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- να διενεργηθεί στις 2 Οκτωβρίου, αφού πρόθεση όσων εμπλέκονται λέγεται πως είναι να πραγματοποιηθεί πριν τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές.

Η συγκυρία και το μομέντουμ δείχνουν εξαιρετικά για την Εθνική να προσελκύσει διεθνή και εγχώρια κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο placement στην Εθνική διενεργήθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο και αφορούσε στο 22% του ποσοστού που κατείχε το ΤΧΣ στην τράπεζα, ενώ στην πρώτη δεκάδα των μακροπρόθεσμων διεθνών επενδυτών που μπήκαν στο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας ήταν επενδυτές όπως οι Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco.

Το τελικό τίμημα διαμορφώθηκε στο 1,067 δισ. ευρώ και η τελική υπερκάλυψη ξεπέρασε τις 8 φορές μεσοσταθμικά το διεθνές και το ελληνικό βιβλίο.

Στόχος του νέου placement, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της υπόθεσης, είναι να αντλήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ από το επικείμενο placement.

Το α΄ εξάμηνο 2024 τα αναλογούντα κέρδη της ΕΤΕ ανήλθαν σε 670 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 24% ετησίως, με τον CEO της Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά, να προαναγγέλλει διανομή μερίσματος 40% στους μετόχους.

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Μυλωνάς κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές, η Εθνική Τράπεζα έχει θέσει στόχο να φτάσει να διανέμει σταδιακά τα επόμενα χρόνια το 70% των κερδών της, κατά τα 2/3 υπό τη μορφή μερίσματος και κατά το υπόλοιπο 1/3 μέσω επαναγοράς μετοχών.

Διαβάστε ακόμη: