Έρχεται στην Ελλάδα ο καύσωνας που συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη και κυρίως χώρες στα δυτικά της ηπείρου.

Για έναν καύσωνα που θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες προετοιμάζεται η Ελλάδα, καθώς από την Πέμπτη θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ο καιρός θα είναι σχετικά δροσερός μέχρι την Τετάρτη λόγω των βοριάδων, ωστόσο μετά ο υδράργυρος θα ξεκινήσει να παίρνει την… ανηφόρα.

Επίσης, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη από την εβδομάδα που μας έρχεται ξεκινάει καύσωνας διαρκείας.

Ο υδράργυρος θα φτάσει τους 38 με 40 βαθμούς σε όλη τη χώρα ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως τη Λάρισα και την Αιτωλοακαρνανία θα προσεγγίσει ακόμη και τους 42.

Το κύμα καύσωνα που προέρχεται από την Αφρική αναμένεται να έχει διάρκεια από 5 έως και 7 ημέρες, αποτελώντας έτσι το πρώτο κύμα στη χώρα για φέτος. Ακόμη χειρότερη θα είναι η κατάσταση σε μεγάλα αστικά κέντρα καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες δε θα υποχωρούν, παρά ελάχιστα, ακόμη και κατά η διάρκεια των νυχτερινών ωρών.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Mαρουσάκη, δεν αποκλείεται η αστάθεια στον καιρό να επανέλθει μόλις περάσει το επερχόμενο κύμα καύσωνα ενώ υπάρχει και η πιθανότητα καταιγίδων και χαλαζοπτώσεων. Γενικότερα, όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος θα υπάρξουν αρκετά σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία.

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο από την ΕΜΥ

Γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τις θερμές ώρες της ημέρας έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και ως προς τις μέγιστες τιμές της στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί περί τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ δεν αποκλείεται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και σε τοπικό επίπεδο να φθάσει τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα θα φθάσει τους 35 με 37, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.