Κίνητρα σε συγκεκριμένους τομείς του δημοσίου σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση εντός του 2022, με το Υπουργείο Οικονομικών να αναμένει την τελική πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, για την καθιέρωση bonus system.
Ανώτατες πηγές του οικονομικού επιτελείου σημείωναν πως στόχος δεν είναι η προσέλκυση εργαζόμενων από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά να αναπτυχθούν κίνητρα σε θέσεις του ελληνικού δημοσίου που σχετίζονται με τους στόχους της κυβέρνησης.
Κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους
Το κράτος θα παρέχει κίνητρα στους υπαλλήλους που θα επιτυγχάνουν τη στοχοθεσία, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τη στελέχωση του ΕΦΚΑ, για την εκκαθάριση του μεγάλου «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων.
Το ίδιο «μοντέλο» σχεδιάζεται να εφαρμοστεί και σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως είναι για παράδειγμα οι επιτροπές των διαγωνισμών του Δημοσίου, που θα επιβραβεύονται με bonus όσοι υπάλληλοι διεκπεραιώνουν τάχιστα και με το καλύτερο αποτέλεσμα, τις διαδικασίες με τις οποίες έχουν επιφορτιστεί.
Αρμόδιες πηγές μάλιστα, σημείωναν ότι «δεν ψάχνουμε τρόπο να δώσουμε ένα ακόμα επίδομα στο Δημόσιο», αλλά να βρεθεί ένας τρόπος για να «τρέξουν» πιο αποδοτικά κρίσιμοι τομείς και μεταρρυθμίσεις.
Μέρος της πρωτοβουλίας θα καλυφθεί από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης (Άξονας 4.2 για τον Εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης), με το συνολικό κόστος να αγγίζειθ τα 51 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η πιλοτική εφαρμογή που ξεκινά φέτος για το bonus system στο Δημόσιο έχει προϋπολογιστεί για φέτος με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το μέτρο που θα μονιμοποιηθεί, θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με επιπλέον κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι και η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και στον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους από το 2023, προκειμένου να υπάρξει μια ακόμα μόνιμη ελάφρυνση στις αποδοχές τους. «Κλειδί» για την τελική απόφαση είναι οι νέοι όροι για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, η συζήτηση για τους οποίους ξεκίνησε στο σημερινό Eurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, με το τελικό σχέδιο να παρουσιάζεται από την Κομισιόν στα μέσα του 2022.