Ανοδική τάση εμφανίζει ο μήνας Απρίλιος στην επιβατική κίνηση εξωτερικού στα ελληνικά αεροδρόμια, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), αρχίζει να φαίνεται η ανοδική πορεία αφίξεων σε σύγκριση με τον περσυνό αντίστοιχο μήνα.

Η Ελλάδα ξεκίνησε να δέχεται από ορισμένες χώρες ταξιδιώτες χωρίς καραντίνα, με την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ. Όσο αφορά τις αφίξεις επιβατών εξωτερικού, φέτος ήταν 101.521 επιβάτες, ενώ τον Απρίλιο του 2020 είχαν αφιχθεί μόλις 5.484 επιβάτες, ποσοστό αύξησης 1.751,2%. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων (εσωτερικού και εξωτερικού) ανήλθε στις 12.569, καταγράφοντας επίσης άνοδο 126,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 5.559 πτήσεις.

Ωστόσο, μπορεί σε σχέση με τον περσυνό Απρίλιο φέτος τα στοιχεία να δείχνουν βελτιωμένα, άλλα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 που δεν υπήρχε η νόσος Covid-19 και οι περιορισμοί στις πτήσεις, οι αφίξεις των επιβατών εξωτερικού παρουσιάζουν μείωση 83,8%. Σε ό,τι αφορά τα συνολικά στατιστικά στοιχεία πρώτου τετραμήνου 2021, από όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας, καταγράφεται πτώση 69,4%, αποτυπώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία της νόσου Covid-19.

Πάνω από 40.000 πτήσεις συνολικά

Μια ανοδική τάση στη διακίνηση επιβατών μετά από 14 μήνες αποτυπώνεται στις αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό στα στοιχεία Απριλίου 2021 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, όπου υπήρχε το καθολικό lockdown. Φυσικά σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, όπου δεν υπήρχε η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, οι αφίξεις και φέτος είναι μειωμένες.

Ειδικότερα, από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2021 προκύπτουν τα ακόλουθα: Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τους 1.663.764 παρουσιάζοντας πτώση 69,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όπου είχαν διακινηθεί 5.444.514 επιβάτες. Όσο αφορά τις πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας, ανήλθαν στις 41.564 από τις οποίες 30.951 ήταν εσωτερικού και 10.613 εξωτερικού, παρουσιάζοντας πτώση 37,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όπου είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 66.160 πτήσεις.

Να σημειωθεί πως ως και κατά τρεις φορές έχει αυξηθεί τις τελευταίες επτά ημέρες η ζήτηση για πτήσεις με την Lufthansa και τη θυγατρική της Eurowings προς τα ελληνικά νησιά, τις Βαλεαρίδες Νήσους και την Ιταλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Όμιλος της Lufthansa. Κατά 300% έχει αυξηθεί η ζήτηση και για εισιτήρια προς πόλεις των ΗΠΑ. Η τάση αποδίδεται κυρίως στην πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού, αλλά και στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να άρει την υποχρέωση για παραμονή σε καραντίνα για όσους επιστρέφουν από περιοχές «κινδύνου» λόγω της πανδημίας.

Η Ελλάδα στην κορυφή της ζήτησης

«Οι άνθρωποι έχουν μεγάλη λαχτάρα για διακοπές, για πολιτιστικές ανταλλαγές, για επανασύνδεση με συγγενείς, φίλους και συνεργάτες», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου, Χάρι Χομάιστερ και διευκρίνισε ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις πτήσεις μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η Ελλάδα και οι Βαλεαρίδες Νήσοι βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης και η Eurowings θα προσθέσει περισσότερες από 500 επιπλέον πτήσεις από γερμανικά αεροδρόμια προς την Ελλάδα, την Μαγιόρκα και την Ίμπιζα.

Ενδεικτικά, η Lufthansa θα πετάει το φετινό καλοκαίρι απευθείας σε 12 τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, ενώ, όπως είπε ο κ. Χομάιστερ, ειδικά για κάποιους προορισμούς της Ισπανίας, η ζήτηση υπερβαίνει ήδη την αντίστοιχη του 2019. Το ενδιαφέρον ενισχύεται σταδιακά και για μακρινούς δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μαλδίβες, το Μεξικό και η Δομινικανή Δημοκρατία.