Κίνητρα για την μεταφορά της έδρας των διαδικτυακών εταιρειών στοιχήματος στην Ελλάδα, αλλά και για την προσέλκυση Ελλήνων προγραμματιστών της ίδιας αγοράς, εξετάζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Eποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων Δ. Ντζανάτος.
Συγκεκριμένα, όπως θα δούμε, ο πρόεδρος απευθύνθηκε προς τις εταιρίες στέλνοντας το μήνυμα των ωφελειών που θα έχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες θα επιλέξουν την χώρα.
Ταυτόχρονα, όμως, υπενθυμίζει ότι η ΕΕΕΠ αποτελεί εποπτική αρχή. Ως εκ τούτου, προειδοποίησε ότι δεν θα γίνουν ανεκτές προσπάθειες πίεσης ή “χειραγώγησης” της Επιτροπής μέσω δημοσιευμάτων, καθώς, όπως σημειώνει, οι πρακτικές αυτές φέρνουν τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα στις ρυθμισμένες αγορές.
Ύστερα, λοιπόν, από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αδειοδότησης των 15 εταιρειών στο διαδικτυακό στοίχημα, η Επιτροπή προγραμματίζει την ενίσχυσή της, τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με τεχνολογικό εξοπλισμό.
Γιαυτό, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθούν και σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα την ενισχύσουν περαιτέρω.
Μάλιστα, η Επιτροπή σκοπεύει να διεκδικήσει την συνολική διαχείριση της αγοράς, ώστε να αποφεύγονται λάθη από το ευρύτερο κράτος (λ.χ. φόροι παικτών).
Ο υψηλός τζίρος (11, 5 δισ.) όμως της αγοράς και, κυρίως, η τεράστια απόδοση ιδίων κεφαλαίων -με σχετικά ελάχιστα κεφάλαια- προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης σε μια ρυθμισμένη πλέον αγορά.
Διότι και η Επιτροπή για να αυξήσει τα οικονομικά οφέλη της χώρας εξετάζει να υιοθετηθούν κίνητρα (φορολογικά, ασφάλεια δικαίου κ.λ.π.) ώστε τόσο οι εταιρίες όσο και μια κρίσιμη μάζα προγραμματιστών να επιλέξουν τελικώς την Ελλάδα ως έδρα δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα, σε επιστολή του (15/7/2021 προς τις προσφάτως αδειοδοτηθείσες εταιρίες ο πρόεδρος της Επιτροπής απευθύνει σαφή πρόσκληση προς αυτές.
Τονίζει ότι: “Η ΕΕΕΠ σκοπεύει να αξιοποιήσει για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας όλες τις δυνατότητες που προσφέρει αυτή η αγορά, να ενισχύσει τον εξωστρεφή της χαρακτήρα, να τονώσει την ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας αιχμής και να προσελκύσει στη χώρα οντότητες και επιστήμονες που την υπηρετούν. Μία τέτοια προσέγγιση, εκτός της εθνικής οικονομίας, θα αποδειχθεί ωφέλιμη και για όλους εκείνους που επέλεξαν από νωρίς να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα”.
Με άλλα λόγια, οι εταιρίες που θα επιλέξουν την χώρα θα διαθέτουν οφέλη πάντοτε εντός μιας ρυθμισμένης αγοράς, δίχως παράνομες πρακτικές.
Όπως αναφέρει, ο στόχος της ΕΕΕΠ είναι μια υγιής αγορά. Χρειάζεται υγιείς επιχειρήσεις με χρηματοοικονομική σταθερότητα και επαρκή κερδοφορία.
Η τελευταία, εξάλλου, σε έναν χώρο, όπως το διαδικτυακό στοίχημα, δεν είναι απλώς σε υπερεπάρκεια, αλλά αποτέλεσε εl dorado για ορισμένες εταιρίες, οι οποίες εμφάνισαν απόδοση ιδίων κεφαλαίων έως 700% για τρία χρόνια.
Το αυστηρό μήνυμα στις προσπάθειες χειραγώγησης της Επιτροπής
Στην επιστολή του, ο κ. Ντζανάτος υπενθύμισε τον ρόλο της Επιτροπής και ξεκαθάρισε πως επιθέσεις εναντίον της Επιτροπής δεν κάνουν ζημιά στην ίδια, αλλά στην αγορά.
Συγκεκριμένα, όπως καταλήγει, “Υπήρξαν προσπάθειες, κυρίως με μοχλό δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, αλλά όχι μόνο, να πιεστεί ή να χειραγωγηθεί η ΕΕΕΠ στη λήψη των αποφάσεών της.
Υπήρξαν, δε, αναφορές σε μέλη της Επιτροπής, περιλαμβανομένου και εμού, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν συκοφαντικές.
Πίσω από αυτές τις προσπάθειες υπήρχαν κακώς εννοούμενα «επιχειρηματικά συμφέροντα» που ως μέλη της αγοράς τα γνωρίζετε.
Αυτές οι πρακτικές, στις ρυθμισμένες αγορές, φέρνουν αντίθετα από τα επιθυμητά, για τα κέντρα που τις επιλέγουν, αποτελέσματα.
Η ΕΕΕΠ δεν χειραγωγείται. Θα κάνει τη δουλειά της όπως ορίζεται από τον νόμο. Έχει τα μέσα να προστατευτεί από ανάλογες αθέμιτες πρακτικές”.