Οι ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί στις αρχές του καλοκαιριού, ότι μπορεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους να αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση των υψηλών επιτοκίων από την ΕΚΤ, όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά επιβεβαίωσαν τους φόβους ότι όλοι – οικονομίες, επιχειρήσεις και δανειολήπτες – θα πρέπει να ζήσουν με τα τωρινά επίπεδα του κόστους χρήματος μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η μέχρι τώρα πρόθεση της ΕΚΤ είναι να διατηρήσει στα υφιστάμενα υψηλά επίπεδα τα βασικά επιτόκιά της, για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς φυσικά να δηλώνει ευθέως το πότε θα σταματήσει αυτός ο καταστροφικός κύκλος, προς χάριν μείωσης του πληθωρισμού στο τεχνικό επίπεδο του 2%.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει προ ημερών πως «πλέον, με βάση την τρέχουσα εκτίμηση μας, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα, τα οποία αν διατηρηθούν για επαρκές χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας».

Σε λίγες ημέρες, στις 26 Οκτωβρίου, Λαγκάρντ και κεντρικοί τραπεζίτες θα συνεδριάσουν στην Αθήνα, για να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και το τι είναι δέον γενέσθαι με τα επιτόκια.

Στάση αναμονής, μέχρι να υπάρξουν νεότερα στοιχεία ή μία ακόμα “προληπτική” αύξηση, για το φόβο της αναρρίχησης του πληθωρισμού, εξαιτίας της σύγκρουσης και του πολέμου Ισραήλ-Παλαιστίνης. Να επαναφέρω στη μνήμη σας ότι, μόλις τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα προχώρησε στη δέκατη κατά σειρά αύξηση επιτοκίων, κατά 0,25%, εκτινάσσοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 4%, το υψηλότερο στην ιστορία.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, διεμήνυσε ήδη στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο, ότι παρακολουθεί στενά τις τιμές του πετρελαίου, παραμένοντας σε επιφυλακή για τυχόν πληθωριστικές πιέσεις από τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Και αυτό γιατί, ο κίνδυνος αύξησης των τιμών του «μαύρου χρυσού» θα πλήξει τόσο την Ευρώπη, όσο και τις ΗΠΑ. Συνεπώς, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα.

Διαβάστε ακόμη: