Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ξεκίνησε τις διαδικασίες ώστε να παραδοθούν τα επίσημα αρχεία του Λευκού Οίκου για τις επαφές του Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021 στην ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, που διενεργεί έρευνα για τον ρόλο του στην εισβολή στο Καπιτώλιο.

Το δικαστήριο απέρριψε την προσπάθεια του πρώην προέδρου για την προστασία του εμπιστευτικού χαρακτήρα των αρχείων του Λευκού Οίκου, με οχτώ ψήφους από τις εννιά. Στις εκατοντάδες σελίδες των αρχείων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κατάλογοι των προσώπων που τον επισκέφθηκαν ή με τα οποία επικοινώνησε την 6η Ιανουαρίου 2021 και οι σημειώσεις που κρατήθηκαν.

Σύμφωνα με μια μήνυση, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, ο Τόμας Γουέλνικι εξέφρασε την πρόθεσή του να σκοτώσει τον Τραμπ

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αποτελεί νίκη καίριας σημασίας για την ειδική εξεταστική επιτροπή, που έχει εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με τον Τραμπ, συγγενείς και στενούς συνεργάτες του. Τα μέλη της επιτροπής, στην πλειονότητά τους στελέχη των Δημοκρατικών, έχουν σκοπό να εξακριβώσουν τον ρόλο του πρώην προέδρου στην εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, με στόχο να εμποδιστεί η τυπική επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Η επιτροπή θέλει να δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της πριν από τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αν σε αυτές οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής, θεωρείται δεδομένη η διάλυση της επιτροπής.

Ο Τραμπ προσπάθησε να εμποδίσει τις εργασίες της επιτροπής, επικαλούμενος το προνόμιο της εκτελεστικής εξουσίας να προστατεύει την εμπιστευτική φύση των επικοινωνιών της. Σύμφωνα με τον ίδιο, το προνόμιο αυτό έχει εφαρμογή και σε πρώην προέδρους.

Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια απέρριψαν τις προσφυγές του, επισημαίνοντας ότι η σημερινή εκτελεστική εξουσία δεν έκρινε αναγκαίο να χρησιμοποιήσει το προνόμιο για να προστατεύσει τα δικά της αρχεία. Το Ανώτατο Δικαστήριο, τρία μέλη του οποίου διορίστηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, επικύρωσε τις αποφάσεις των ομοσπονδιακών δικαστηρίων.