Η εκδίκαση της υπόθεσης για την επίθεση με βιτριόλι εναντίον της Ιωάννας Παλιοσπύρου ξεκίνησε σήμερα, αλλά διεκόπη για τις 30 Σεπτεμβρίου.
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου, που είχε δίπλα τους συνηγόρους της, Απόστολο Λύτρα και Νίκο Αλεξανδρή και τη μητέρα της, θέλησε παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας της, να βρεθεί απέναντι στην 37χρονη κατηγορούμενη η οποία ωστόσο, δεν εμφανίστηκε.
Η Ιωάννα συγκλόνισε το πανελλήνιο με την παρουσία της σήμερα στα δικαστήρια. Όχι γιατί φορούσε τη μάσκα και τους ειδικούς επιδέσμους στα χέρια της.
Ήταν εκεί γενναία, με ψηλά το κεφάλι, επιδιώκοντας να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τη γυναίκα που της επιτέθηκε με βιτριόλι με τέτοιο μένος, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή της και προκαλώντας της αφόρητο πόνο και βλάβες στο πρόσωπό της.
Η δύναμη της Ιωάννας να παραστεί στη δίκη, ξεσήκωσε κύμα συμπαράστασης, με τους χρήστες στο Twitter να εκφράζουν τον θαυμασμό τους στην κοπέλα, επικρίνοντας έντονα την απόφαση της κατηγορούμενης να μην παραστεί στη δίκη.
Η κατηγορούμενη παρακολουθούσε την Ιωάννα έναν χρόνο πριν την επίθεση
Μάλιστα, σύμφωνα με την εκπομπή TLive, τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2019, παρακολουθούσε η κατηγορούμενη Έφη την Ιωάννα Παλιοσπύρου, δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο πριν την επίθεση με βιτριόλι. Αυτό το στοιχείο «μαρτυρούν» οι φωτογραφίες ντοκουμέντα που προβλήθηκαν στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου στον ALPHA.
Κατά την εξέταση του κινητού της δράστιδος, εντοπίστηκαν φωτογραφίες από την είσοδο της πολυκατοικίας, όπου έμενε η Ιωάννα Παλιοσπύρου, καθώς και εικόνες με συντεταγμένες του αυτοκινήτου της, που έδειχναν, δηλαδή, τη θέση που βρισκόταν το όχημα τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Πώς και γιατί η κατηγορούμενη μπορεί να αποφυλακιστεί σε λίγα χρόνια;
Πάντως, στη δίκη της υπόθεσης που εξακολουθεί να συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία, αναφέρθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
Κληθείς να σχολιάσει την ανώτατη ποινή που δύναται να επιβληθεί στην κατηγορουμένη αλλά και τον χρόνο αποφυλάκισης, ο υπουργός εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Πείτε ότι θα της επιβάλλει το δικαστήριο μέγιστη ποινή 15 έτη… Γιατί βγαίνει; Διότι υπάρχει απόφαση η όποια μεσολαβεί και δίνει το δικαίωμα να απολυθεί υπό όρους εφόσον έχει εκτίσει μέρος της ποινής της».
«Είπαμε, και πρέπει να γίνει αυτό και να αρχίσει να εφαρμόζεται, ότι έκτος από το τυπικό κριτήριο, πόση ποινή έβγαλε στα 5 χρόνια, υπάρχει και δεύτερο ζήτημα, αν για την ποινή πρέπει να υπολογίζουμε τις λεγόμενες ημέρες που εκτίθηκαν ευεργετικά».
Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, πρόκειται για τις «διπλές» μέρες, δηλαδή τις μέρες που άμα δουλεύεις τα λεγόμενα μεροκάματα έχουν διπλή έκτιση. «Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενώ σου λέει ο νομοθέτης ότι πρέπει για παράδειγμα να εκτίσεις τα 3/5 της ποινής, άρα πόσα είναι τα 3/5 στα 15; Είναι τα 9. Τα 9 γίνονται με τα μεροκάματα 4,5, άρα στα 4,5 έτη αποκτάς δικαιώματα».