Ο Σαλμάν Ρούσντι παραμένει διασωληνωμένος, κινδυνεύει να χάσει την όραση από το ένα του μάτι, έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στα νεύρα του ενός του χεριού και στο ήπαρ μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες με μαχαίρι, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη.

Κυνηγημένος από το 1989 είναι στόχος του Ιράν, μετά το φετφά που καλούσε για τη δολοφονία του, ο διάσημος συγγραφέας του παγκόσμιου μπεστ σέλερ «Οι σατανικοί στίχοι» τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση που σημειώθηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας, Τζέικ Σάλιβαν, έκανε λόγο για «φρικιαστική» επίθεση. «Προσευχόμαστε όλοι για την ταχεία ανάρρωσή του και είμαστε ευγνώμονες στους καλούς πολίτες και τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, που τού προσέφεραν φροντίδες τόσο γρήγορα», υπογράμμισε.

Ο ίδιος, ωστόσο, δεν ήθελε ποτέ να τον βλέπουν ως έναν κυνηγημένο, που προκάλεσε αναταραχή στον μουσουλμανικό κόσμο. «Το πρόβλημά μου είναι ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να με βλέπουν μόνο μέσα από το πρίσμα του φετφά», είχε αναφέρει στο παρελθόν. Ο Ρούσντι θέλει να θεωρείται συγγραφέας και όχι σύμβολο.

Όμως, η αύξηση της ισχύος του ριζοσπαστικού ισλάμ τα τελευταία χρόνια, δεν έπαψε να τον ξαναφέρει σε αυτό που ήταν πάντα στα μάτια της Δύσης. Το σύμβολο της μάχης κατά του θρησκευτικού σκοταδισμού και την ελευθερία τις έκφρασης.

Από το 2005, θεωρούσε πως αυτός ο φετφάς ήταν ένα προοίμιο στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ενώ, το 2016, είπε: «Η περίπτωσή μου δεν ήταν παρά ο προάγγελος ενός πολύ ευρύτερου φαινομένου, που πλέον μας αφορά όλους».

Οι «Σατανικοί στίχοι» που διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις Λονδίνου – Τεχεράνης

Στις 14 Φεβρουαρίου 1989 ο Ρουχολάχ Χομεϊνί, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, εξέδωσε φάτουα για τη δολοφονία του Βρετανού συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι επειδή με το βιβλίο του «Σατανικοί Στίχοι» γελοιοποιούσε τον προφήτη Μωάμεθ και το Κοράνι.

Στο θρησκευτικό διάταγμα που εξέδωσε ο Χομεϊνί ζητούσε από «κάθε καλό μουσουλμάνο» να δολοφονήσει τον Ρούσντι, τους εκδότες και «όσους γνωρίζουν το περιεχόμενο» του βιβλίου, «προκειμένου κανείς να μην προσβάλει τις ισλαμικές θεότητες».

Ο Σαλμάν Ρουσντί τέθηκε υπό την προστασία της βρετανικής αστυνομίας, αναγκάστηκε να κρυφτεί και απέκτησε συνοδεία σωματοφυλάκων. Τους έξι πρώτους μήνες μετά την έκδοση της φάτουα άλλαξε 56 φορές τόπο κατοικίας.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1988 με την κυκλοφορία του βιβλίου «Σατανικοί Στίχοι». Σε αυτό, ο Σαλμάν Ρουσντί διηγείται τις περιπέτειες δύο Ινδών που σκοτώθηκαν σε τρομοκρατική επίθεση. Ο συγγραφέας τους εμφανίζει να φθάνουν σώοι και ασφαλείς σε μία αγγλική παραλία και να αναμειγνύονται με τους μετανάστες του Λονδίνου.

Το μυθιστόρημα έχει θέμα τον ξεριζωμό και τη μετανάστευση. «Από όλες τις ειρωνείες, η πιο θλιβερή είναι ότι εργάσθηκα επί πέντε χρόνια για να δώσω φωνή  στην κουλτούρα της μετανάστευσης  και να βλέπω το βιβλίο μου να καίγεται, πολύ συχνά χωρίς να το έχουν διαβάσει, από τους ίδιους τους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται», σχολίασε ο συγγραφέας, και ο ίδιος μετανάστης από την Ινδία.

Αμέσως μετά την έκδοσή τους οι «Σατανικοί στίχοι» προκαλούν αγανάκτηση στον μουσουλμανικό κόσμο, με κατηγορίες για βλασφημία και αποστασία.

Το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου είναι αυτό που προκαλεί σκάνδαλο. Σε αυτό ο Ρούσντι παρουσιάζει τον πρωταγωνιστή του βιβλίου στον ρόλο κάποιου «Μαχούντ», ενός προφήτη μονοθεϊστικής θρησκείας σε μία πολυθεϊστική κοινωνία, προφανής αναφορά στον Μωάμεθ, ο οποίος αναγκάζεται να παραδεχτεί την ύπαρξη και άλλων θεοτήτων πλην του Αλλάχ. Σύντομα όμως μαθαίνει ότι τον κορόιδεψε ο διάβολος παίρνοντας τη μορφή του θεού και ανακαλεί.

Στην Ινδία ήδη από τον Οκτώβριο του 1988 ο πρωθυπουργός Ραζίβ Γκάντι απαγορεύει την κυκλοφορία του βιβλίου, ελπίζοντας να κερδίσει τις ψήφους των μουσουλμάνων στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Άλλες είκοσι χώρες ακολουθούν το παράδειγμά του.

Τον Ιανουάριο του 1989 αντίτυπα των «Σατανικών στίχων» καίγονται στο Μπράντφορντ της βόρειας Αγγλίας.

Η κυκλοφορία του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής οξύνει περισσότερο τα πάθη. Συγγραφείς όπως η Σούζαν Σόνταγκ και ο Τομ Γουλφ οργανώνουν δημόσιες αναγνώσεις. Στο Πακιστάν, χιλιάδες άνθρωποι επιτίθενται στο αμερικανικό πολιτιστικό κέντρο στο Ισλαμαμπάντ φωνάζοντας: «Σκύλοι Αμερικάνοι» και «Κρεμάστε τον Ρούσντι». Η αστυνομία «ανοίγει» πυρ εναντίον των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να σκοτωθούν.