Στην αντεπίθεση έναντι των εσωκομματικών του αντιπάλων επιχειρεί να περάσει ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος με βίντεο που ανάρτησε στο facebοok κατηγορεί τους «87» για οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης και εξευτελισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι άνθρωποι που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ «δε χρωστούν τίποτα για να τους τραβάμε στον πάτο της προσωπικής ιδιοτέλειας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης, στην πρώτη του εμφάνιση μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και υπογραμμίζει:

\«Αν σέβονται έστω λίγο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκαλύψουν τώρα τις ειλικρινείς τους προθέσεις. Δεν θα επιτρέψω να καίνε τις ελπίδες μας επί δύο μήνες ως το συνέδριο και να φύγουν αφήνοντας αποκαΐδια».

Δείτε το βίντεο

Αναλυτικά στην ανάρτησή του αναφέρει

«Υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο: Ο καθημερινός εξευτελισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως το συνέδριο, ώστε να μη μείνει κανείς, να απογοητευτείτε πρώτα απ’ όλα εσείς, να πάψετε να στηρίζετε, και ο ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως απαξιωμένος, αφενός να μην αλλάξει και αφετέρου να ρευστοποιηθεί σε μία νεφελώδη «Κεντροαριστερά» με «σωτήρα» επιλεγμένο από τη Διαπλοκή.

Διότι αυτά τα σχήματα μόνο μέσω ίντριγκας εμφανίζονται.

Η θέση μου δε μου επιτρέπει να το επιτρέψω.

Είμαι Πρόεδρος όλων. Όχι μίας φράξιας. Χρέος μου είναι να κρατήσω την αξιοπρέπεια του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως την αξιοπρέπεια του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν σέβονται έστω λίγο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκαλύψουν ΤΩΡΑ όλες και όλοι τις ειλικρινείς τους προθέσεις.

Δεν θα επιτρέψω να καίνε τις ελπίδες μας επί δύο μήνες ως το συνέδριο και να φύγουν αφήνοντας αποκαΐδια.

Προσωπικά, θα προχωρήσω όσο μου επιτρέπουν οι ανθρώπινες δυνάμεις. Σε ένα καταστατικό συνέδριο στο οποίο θα αλλάξουν όλα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα γίνει το κόμμα των μελών, των πολιτών, της ανοιχτής κοινωνίας ή θα γίνει ένα κατάλοιπο που το προσπέρασε η εποχή.

Ας σεβαστούμε όλοι τους ανθρώπους που μας στήριξαν και αγωνιούν. Δε χρωστούν τίποτα να τους τραβάμε στον πάτο της προσωπικής ιδιοτέλειας.

Αξιοπρέπεια τώρα. Ώστε να υπάρξει αντιπολίτευση τώρα.

Γιατί παρόλες τις τεράστιες εσωκομματικές προσπάθειες απαξίωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμα και σήμερα έναν φοβάται επειδή δεν τον ελέγχει: Τον δικό σας, τον δικό μας ΣΥΡΙΖΑ».

Το χρονικό: Κρίση ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ – Αποφασισμένος ο Πολάκης, αμήχανος ο Κασσελάκης

Εν τω μεταξύ, σε ένα νέο, εσωκομματικό τοπίο βρίσκεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η αμφισβήτηση του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη από τον ανεξάρτητο βουλευτή Χανίων και άλλοτε ένθερμο υποστηρικτή του, Παύλο Πολάκη μετέβαλε άρδην τα δεδομένα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολάκης: «Εγώ θα φανώ χρήσιμος»

Στην πρώτη συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με αντικείμενο συζήτησης το αδιέξοδο χρηματοδότησης των κομματικών ΜΜΕ, ο Παύλος Πολάκης έκανε χθες την έκπληξη έναντι όλων -και κυρίως του Στέφανου Κασσελάκη- θέτοντας θέμα ηγεσίας. Όπως ανέφερε, «με την κατάσταση αυτή τη στιγμή στο κόμμα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε σοβαρή διεκδίκηση μεγάλης κυβερνητικής αλλαγής. Παράγουμε πολλή περισσότερη παραπολιτική ύλη από πολιτική γραμμή», για να προσθέσει με νόημα πως «εγώ θα φανώ χρήσιμος».

Αντιπερισπασμός Κασσελάκη

Κατόπιν αυτού, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης απάντησε σε πρώτο χρόνο, εμφανώς αιφνιδιασμένος πως «δεν σηκώνω το γάντι, όποιος θέλει ας κάνει μομφή στην Κεντρική Επιτροπή», για να επανέλθει με μια μακροσκελή ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα αρκετές ώρες μετά, καλοπιάνοντας τον Παύλο Πολάκη και βάλλοντας κατά των «87». Η προσπάθεια, ωστόσο, του κ. Κασσελάκη να κατευνάσει στο μήνυμά του τον ανεξάρτητο βουλευτή Χανίων και κυρίως το μέρος εκείνο, μαζικό στα κοινωνικά δίκτυα, της κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που φαίνεται να έχει μετατοπιστεί υπέρ του κ. Πολάκη, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, καθώς οι «Πολακίστας», δηλαδή στελέχη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που τάσσονται υπέρ του Παύλου Πολάκη, πνέουν μένεα για την απόφασή του να τον διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Μολονότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε χθες πως «θα συναντηθώ με τον Παύλο, όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα», δείχνοντας την ίδια στιγμή την έξοδο από το κόμμα στους «87», εντούτοις η απάντηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χανίων δεν άργησε να έρθει και δεν ήταν καθόλου συγκαταβατική. «Δεν άλλο αυτή η κατάσταση» σχολίασε ο κ. Πολάκης με φόντο τη διαρροή του ηχητικού, με το οποίο έθεσε θέμα ηγεσίας στην Πολιτική Γραμματεία, επιβεβαιώνοντας όλες τις πληροφορίες ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του να βγει μπροστά, απέναντι στον άλλοτε σύμμαχό του.

Οι αιτίες

Στην επιχειρηματολογία αμφισβήτησης του κ. Πολάκη, κυρίαρχη θέση φαίνεται να λαμβάνει η αδυναμία του κ. Κασσελάκη να αντιπαρατεθεί μετωπικά με την κυβέρνηση, προκειμένου να προκαλέσει ακόμη και την πτώση της, καθώς ο ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων τόνισε χθες πως «πρέπει να περάσουμε από την ηθικολογία της συμπεριφοράς και τη θεωρητικολογία της απογειωμένης ιδεολογικοποίησης επί παντός επιστητού και επί οποιουδήποτε δικαιώματος, πρέπει να περάσουμε σε μία σαφή πολιτική γραμμή για να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πολάκης ενέταξε και την ανάγκη για ένα νέο προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας ότι «χρειάζεται ένα πρόγραμμα λαϊκά κατανοητό, κοινωνικά αναγκαίο, σε σύγκρουση με τη διαπλοκή που να φέρνει ελπίδα στη νέα γενιά. Δυστυχώς, η σημερινή μας ηγεσία κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το εξασφαλίσει. Γι’αυτό χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και σύντομα. Και όσο με αφορά θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ γι’αυτό».

Η «προειδοποίηση»

Άλλωστε, όπως είχε μεταδώσει το protothema.gr, o Παύλος Πολάκης είχε «προειδοποιήσει» εμμέσως την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέναντι στα λάθη και τις παραλείψεις της για την ήττα των Ευρωεκλογών, όταν στην πρώτη συνέντευξή του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ο ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων δήλωνε στο Attica TV πως «τα λάθη του Στέφανου κατά τη γνώμη μου είναι η υπερπροβολή της ζωής και της οικονομικής του κατάστασης και της προσωπικής του επιλογής συντρόφου κλπ. Για μένα αυτά τα δύο πράγματα μας κόστισαν εκλογικά και θεωρώ ότι το έχει κατανοήσει και θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις».

Ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν φαίνεται να κατανόησε τη βαρύτητα της κριτικής του άλλοτε συμμάχου του, προχωρώντας στη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μια κίνηση που κατέληξε σε casus belli για μεγάλη μερίδα οπαδών του Παύλου Πολάκη, αλλά και αφετηρία για την αποστασιοποίηση του τελευταίου, με κατάληξη την απόφασή του να αμφισβητήσει ανοιχτά τον σημερινό Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Άμυνα και αμηχανία

Από πλευράς του, ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε χθες σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα πως «μπήκα μόνος στην πολιτική, δεν είμαι ομαδάρχης, δεν έχω φρουρά, ούτε τάση. Και δε θα γίνω Πρόεδρος φρουράς ή τάσης», «φωτογραφίζοντας» τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη που πρόσκεινται σε εκείνον, για να προσθέσει πως «όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος», παρότι η κρίση ηγεσίας πυροδοτήθηκε εκ των έσω, δηλαδή από ένα από τα εξέχοντα μέχρι πρότινος στελέχη των «Κασσελίστας», δηλαδή τον Παύλο Πολάκη.

Σκηνικό εμφυλίου

Με αυτά τα δεδομένα, οι πρώτοι που θα κληθούν να διαλέξουν πλευρά θα είναι οι «Κασσελίστας», δηλαδή βουλευτές, στελέχη, αλλά και επικοινωνιακοί βραχίονες που στήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη και έχουν διεμβολιστεί μέσα στο καλοκαίρι από την «ομάδα Πολάκη».Στο πλαίσιο αυτό, μοιρασμένοι εμφανίζονται τις πρώτες ώρες οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της ηγετικής ομάδας, δηλαδή οι διαδικτυακοί υποστηρικτές και ινφλουένσερς, επώνυμοι και ανώνυμοι, αποτυπώνοντας τον εσωτερικό διχασμό στους κόλπους των «Κασσελίστας».

Ασκώντας σκληρή κριτική στον Παύλο Πολάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, «ο «αψύς» θέτει θέμα ηγεσίας! Έκανε τη διαγραφή προσωπική «βεντέτα». Κι έχεις και τις 87 μαριονέτες του Μακιαβέλι Τσίπρα να περιμένουν το rebranding για να φύγουν.Και τον Κασσελάκη να μην ακούει εδώ και εβδομάδες τον κόσμο που φωνάζει «διώξε Λινού, φέρε πίσω Πολάκη».Κι αυτά την ώρα που ο κόσμος γιουχάρει Μητσοτάκη.Τόσο λίγοι.Τόσο μοιραίοι.Τόσο ανάξιοι της εμπιστοσύνης Αριστερών ανθρώπων» τιτίβισε ο γνωστός στιχουργός, Νίκος Μωραϊτης, για να «αναμετρηθεί» μεταμεσονύκτια με τον ανεξάρτητο βουλευτή Χανίων στα κοινωνικά δίκτυα, εισπράττοντας τελικά ως απάντηση από τον κ. Πολάκη πως «αλλάξει 10 φορές άποψη σε έναν χρόνο».

Νέο κόμμα;

Στο χορό των διαδικτυακών σχολίων μπήκε και η… Πεν Νταλαούρα. Μάλιστα, ο γνωστός ανώνυμος λογαριασμός προτρέπει για πρώτη φορά να φτιάξει τώρα το δικό του κόμμα, καταλήγοντας πως «άλλωστε το 15% είναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ κ αποκλειστικά δικό του. Εκτός και αν υπάρχουν αφελείς που πιστεύουν ακόμη ότι οι 7, οι 57 οι 87 κ οι υπόλοιποι «φύλακες του Ναού» ψήφισαν Κασσελάκη πριν 2 μήνες…», ανοίγοντας ένα ακόμη παράθυρο ευκαιρίας για το σημερινό Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Τα επόμενα βήματα

Με τον εμφύλιο μεταξύ των οπαδών Κασσελάκη και Πολάκη να μαίνεται στα κοινωνικά δίκτυα, οι συσχετισμοί της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελούν πλέον το κλειδί, προκειμένου να διαφανεί αν ο Παύλος Πολάκης μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εξής, με δεδομένο ότι για να προκαλέσει νέα εκλογή ηγεσίας από τη βάση, απαιτείται το 50% συν 1 των ψήφων των μελών του καθοδηγητικού οργάνου.

Με τα σημερινά δεδομένα, η ομάδα των «87» μετρά πάνω από 100 μέλη, ενώ εκτιμάται ότι στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται και τα στελέχη που συντάσσονται με τον Παύλο Πολάκη, η ομάδα του οποίου φέρεται να έχει διεμβολίσει όλο το καλοκαίρι το στρατόπεδο των «Κασσελίστας». Με την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αριθμεί 300 μέλη, το σώμα μοιάζει σήμερα διαιρεμένο στα τρία, ενώ βασικό ζητούμενο είναι αν η πρόταση μομφής του Παύλου Πολάκη, σε περίπτωση που κατατεθεί, αν θα υποστηριχθεί από άλλες εσωκομματικές δυνάμεις, όπως αυτές του Νίκου Παππά, της Ρένας Δούρου ή της «φρουράς Τσίπρα».

Διαβάστε ακόμη: