Κρίσιμος για την πορεία της χώρας θα είναι ο Οκτώβριος, καθώς θα διαφανεί η δυναμική της πανδημίας. Η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στον ρυθμό αύξησης των εμβολιασμών, και στο εύρος των αντοχών του ΕΣΥ, καθώς το νέο πλαίσιο βασίζεται στο ότι οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει, ωστόσο, δεδομένου ότι δεν έχει δοκιμαστεί, ενέχει τον κίνδυνο της απώλειας του ελέγχου της διασποράς.

Οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού προς τα τέλη του μήνα, αλλά θεωρούν πως δεν θα απαιτηθούν μέτρα τύπου λοκντάουν.

Την κατάσταση δυσχεραίνουν και οι απώλειες θέσεων στα νοσοκομεία λόγω της αναστολής εργασίας όσων αρνούνται να εμβολιαστούν, αλλά και το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Τα νοσοκομεία, εν τω μεταξύ, δέχονται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις καθώς καλούνται να διαχειριστούν εκτός από τα αυξημένα περιστατικά λόγω της τεράστιας μεταδοτικότητας της μετάλλαξης «Δέλτα» συγκριτικά με αυτήν του αρχικού ιού και τις κενές θέσεις που έχουν μετά την εφαρμογή της αναστολής εργασίας. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμα πιο επείγουσες τις άμεσες προσλήψεις και την αναδιάταξη δυνάμεων στο ΕΣΥ.