Θετικά πρόσημα σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, έπειτα από το πτωτικό διάλειμμα της Τετάρτης, αν και θα μπορούσε να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα με βάση το ράλι που πυροδότησε στις παγκόσμιες αγορές η δραστική μείωση επιτοκίων της Fed. Δεν έλειψαν οι εναλλαγές προσήμων, κυρίως κατά το πρώτο δίωρο, που αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της μεταβλητότητας στην Αθήνα.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (19/9) ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 8,89 μονάδες ή +0,63% και έκλεισε στις 1.428,39 μονάδες, μία «ανάσα» από το υψηλό ημέρας των 1.428,42 μονάδων. Στις 1.416,78 μονάδες εντοπίστηκε το χαμηλό ημέρας. Αισθητή βελτίωση παρατηρήθηκε στον τζίρο, ενώ πολλά ήταν τα πακέτα που άλλαξαν «χέρια», με επίκεντρο τον ΟΤΕ, την Πειραιώς, την ΕΤΕ και την Alpha Bank.
Νευρικές ήταν σήμερα οι κινήσεις των επενδυτών, με το Χ.Α. να είναι κατώτερο των περιστάσεων συγκριτικά με τις υπόλοιπες αγορές. Η εσωστρέφεια αποτυπώθηκε από τη συσσώρευση του ΓΔ στη «ζώνη» των 1.420-1.430 μονάδων. Αυτή η εικόνα οφείλεται κυρίως στην απουσία θετικών καταλυτών σε εγχώριο επίπεδο.
Ορισμένα «βαριά χαρτιά», με αιχμή τον κλάδο της ενέργειας, έδωσαν σήμερα ανοδική «πνοή» στην αγορά. Ο λόγος για τη ΔΕΗ, τη Metlen, τη Lamda Development και τον ΟΤΕ, αλλά και τις Intralot-Intrakat από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Η Fed και η ατζέντα
Οι αγορές «απαντούν» με ράλι στην επιθετική μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve (κατά 50 μονάδες βάσης, αντί για 25 που προβλεπόταν αρχικά), την πρώτη μετά από τέσσερα χρόνια, που αντανακλά την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να κατευθύνει την αμερικανική οικονομία σε ήπια «προσγείωση» (soft landing), όπως αναφέρει η Eurobank Equities. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για μελλοντικές μειώσεις.
Την Παρασκευή (20/9) αναμένουμε την αναδιάρθρωση (rebalancing) των δεικτών του FTSE Global Equity. Υπενθυμίζεται ότι η εξαμηνιαία ανασκόπηση του δείκτη είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της Cenergy στον δείκτη FTSE Emerging Europe Large Cap και τον υποβιβασμό της Viohalco στον δείκτη FTSE Emerging Mid Cap. Η Intralot προστέθηκε επίσης στον Mid Cap και στον δείκτη FTSE All-World. Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE All-World Index θα ανέλθουν σε 29. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.
Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει ο ΑΔΜΗΕ. Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου την Τρίτη (17/9), η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χριστοδουλίδη πραγματοποιήθηκε εν μέσω χαμηλών προσδοκιών για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης όσον αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Την πολιτική της δέσμευση για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου εξέφρασε επίσημα η κυπριακή πλευρά. Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Viohalco, η Attica Bank και η Lavipharm ανακοινώνουν τις εξαμηνιαίες επιδόσεις τους, μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης.
«Εγκλωβισμένη» η Αθήνα
Το Χ.Α. «δεν κατάφερε το τελευταίο διάστημα να εκμεταλλευτεί το υποστηρικτικό διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον και να καταστεί περισσότερο ενδιαφέρον στα μάτια εγχώριων και ξένων επενδυτών. Η αξία των ημερήσιων συναλλαγών βλέπει στις περισσότερες συνεδριάσεις το ψυχολογικό ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ “με τα κυάλια” και ενώ πλησιάζουμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπερ σημαίνει ότι οι εν δυνάμει επενδυτές είναι… “back to school” και όχι στις παραλίες», αναφέρει ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, κ. Πέτρος Στεριώτης, στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το Χρηματιστήριο και προσθέτει, μεταξύ άλλων:
«Το “βάρος” πλέον πέφτει στις επικείμενες ανακοινώσεις για τη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας, την επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ και την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, δηλ. σε κρίσιμα εταιρικά γεγονότα τα οποία θα αποζητήσουν από τα ενεργά χαρτοφυλάκια ρευστότητα, είτε “φρέσκια” είτε με “ανακάτεμα” της παλιάς, και τα οποία επιτείνουν την στάση αναμονής των συμμετεχόντων.
Στα θεμελιωδώς “δυνατά χαρτιά” του ΧΑ συνεχίζουν να συγκαταλέγονται η ισχυρή κερδοφορία 1ου εξαμήνου και οι ευοίωνες προοπτικές των εισηγμένων, στοιχεία όμως τα οποία πιθανώς έχουν ήδη προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό και δεν “εκπλήσσουν” πλέον την Αγορά.
Για αύριο Παρασκευή (20/9) είναι προγραμματισμένο το triple witching, δηλ. η λήξη των παραγώγων συμβολαίων στο ΧΠΑ. Σε διεθνές επίπεδο ξεχωρίζουμε τις αυριανές επιτοκιακές ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας, στις οποίες τον Αύγουστο αρκετοί αναλυτές απέδωσαν το αλησμόνητο παγκόσμιο Κραχ της 5/8 λόγω των συνεπειών που η ίσως απροσδόκητη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Bank of Japan επέφερε στο carry trade.
Διαγραμματικά, το εβδομαδιαίο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη θα “κριθεί” αναφορικά με τη σχέση του ως προς τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, ο οποίος βρίσκεται πέριξ των 1.400 μονάδων, ενώ πειστική ανοδική κίνηση “απαιτεί” τιμές υψηλότερα από την αντίσταση των 1.450 μονάδων».