Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) η επιστροφή των εκπαιδευτικών στα σχολεία, σύμφωνα με τροπολογία ενώ προβλέπεται αναστολή καθηκόντων άνευ αποδοχών για όσους δεν συμμορφωθούν.

Πώς θα γίνει η επιστροφή των εκπαιδευτικών στα σχολεία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης Covid- 19 ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου τεστ (rapid test ή PCR) για τους εκπαιδευτικούς, προβλέπει η τροπολογία που είναι προς ψήφιση στη Βουλή.

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το εάν θα επεκταθεί στους εκπαιδευτικούς, μίλησε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, χθες, λέγοντας πως προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) η επιστροφή των εκπαιδευτικών στα σχολεία,

Ο πρωθυπουργός ο οποίος τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο σχολείο είπε το εξής: «Μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού εκπαιδευτικών, αλλά δεν θα ήταν στην παρούσα συγκυρία η ενδεδειγμένη λύση».

«Δεν σας κρύβω ότι απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. Γιατί το συζητήσαμε; Το συζητήσαμε για τον απλούστατο λόγο ότι η εκπαιδευτική διαδικασία έχει τέτοια χαρακτηριστικά που σημαίνει ότι αν ένας εκπαιδευτικός αρρωστήσει, ειδικά στο νηπιαγωγείο, η αναπλήρωσή του είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία», εξήγησε.

«Αποφάσισα, όμως, ότι αυτή δεν θα ήταν, στην παρούσα συγκυρία, η ενδεδειγμένη λύση. Άνω του 70% των εκπαιδευτικών έχει ήδη εμβολιαστεί. Υπάρχει, όμως, ένας σημαντικός αριθμός ο οποίος δεν έχει ακόμα κάνει αυτή την κίνηση. Θα πρέπει πιστεύω να στείλουμε, όλα τα κόμματα, ένα σαφέστατο μήνυμα για τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί, καταρχάς για την ίδια την υγεία των εκπαιδευτικών», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, απευθύνοντας όμως, νέα έκκληση στους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι ποινές στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Σημειώνεται πως με τροπολογία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ξεκαθαρίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί που θα αρνηθούν να προσκομίσουν εργαστηριακό τεστ, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στις σχολικές μονάδες. Περαιτέρω, αν είναι μόνιμοι θα τους επιβάλλεται αναστολή καθηκόντων και στέρηση αποδοχών ενώ αν είναι ωρομίσθιοι, αναπληρωτές δεν θα αναλάβουν υπηρεσία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε λόγο για ένα 10% ανεμβοίαάστων εκπαιδευτικών, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό.