Επίπληξη στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό έκαναν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επειδή επιτρέπουν την είσοδο επισκεπτών που έχουν εμβολιαστεί με τα λιγότερο αποτελεσματικά κινεζικά και ρωσικά εμβόλια κατά της covid-19, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

H επίπληξη σηματοδότησε το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων περιορισμών στα ταξίδια και τις μετακινήσεις, στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω από τις κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ δήλωσε ότι κράτη μέλη όπως η Ελλάδα δέχονται ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, παρόλο που δεν έχει εγκριθεί από το τον ΕΜΑ και δεν είναι σαφές εάν λειτουργεί ενάντια στην πιο επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα.

Αυτοί οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να μετακινούνται ελεύθερα εντός της ελεύθερης ζώνης της ΕΕ, ανέφερε η Μέρκελ στους ηγέτες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg.

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα

Τα σχόλιά της αποτυπώνουν την αυξημένη ανησυχία που επικρατεί στο Βερολίνο και σε άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ για την εξάπλωση πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα νέο κύμα νοσηλευόμενων και θανάτων, ακόμη και όταν ορισμένα έθνη της ΕΕ βιάζονται να επανεκκινήσουν τον τουρισμό και να ενισχύσουν τις οικονομικές τους οικονομίες.

Ερωτηθείς για τις παρατηρήσεις της Μέρκελ, Έλληνας αξιωματούχος είπε ότι η πλειονότητα των ηγετών υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, αναγνωρίζοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα α έχει ήδη εξαπλωθεί στην ΕΕ και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα ταξίδια.

Τις θέσεις της Μέρκελ στήριξη και ο Γάλλος πρόεδρος. Ελλάδα και Κύπρος έχουν άρει τους περιορισμούς της καραντίνας για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό Sputnik και το κινεζικό Sinovac.