O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Σάμεχ Σούκρι, , σε συνέχεια της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες.
Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τη χθεσινή συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου S.Shoukry συζητήσαμε για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων & τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, σε συνέχεια της συνάντησης στις Βρυξέλλες και ενημέρωσα τον ομόλογό μου για τη χθεσινή συνάντηση με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου. pic.twitter.com/Rn469yBsKa
— Nikos Dendias (@NikosDendias) July 14, 2021
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε στο Κάιρο ο Ν. Δένδιας με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου
Πολύ θερμή υποδοχή επεφύλαξε σήμερα στο Κάιρο, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου ‘Αχμεντ Αμπούλ Γιτ, στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με τον οποίο υπέγραψαν Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού Συνδέσμου, ανοίγοντας ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και όλα τα αραβικά κράτη.
Η δήλωση του κ. Δένδια
«Αγαπητέ Γενικέ Γραμματέα,
Είναι πράγματι μεγάλη χαρά που σας συναντώ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.
Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας σήμερα είναι το επιστέγασμα των κοινών μας προσπαθειών.
Αποτελεί τη βάση για την ενίσχυση των πολιτικών διαβουλεύσεων και ακόμη περισσότερο των σχέσεών μας.
Μεταξύ του Αραβικού Συνδέσμου και της Ελλάδας. Μεταξύ της Ελλάδας και των Αραβικών κρατών.
Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα παραδοσιακά – όπως πολύ ευγενικά το αναφέρατε πριν από λίγα λεπτά– διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο.
Χάρη στους Άραβες μελετητές, τα έργα των αρχαίων Ελλήνων φιλόσοφων έγιναν γνωστά στη Δύση.
Οι Έλληνες ευημερούν εδώ και αιώνες στον αραβικό κόσμο. Ξεκινώντας εδώ στην Αίγυπτο.
Η Ελλάδα υποστήριζε πάντα τις προσδοκίες του Αιγυπτιακού λαού για ανεξαρτησία και ευημερία.
Θα ήθελα να σας πω από εδώ στο Κάιρο που βρίσκομαι, ότι χθες στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον φίλο μου, Sameh Shoukry, σε πρόγευμα εργασίας στο οποίο ήταν προσκεκλημένος.
Πολύ στενοί δεσμοί συνδέουν την Ελλάδα με τις αραβικές χώρες.
Ο σημερινός κόσμος έχει εξελιχθεί όπως και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από κοινού.
Χώρες στην περιοχή μας, έθνη που δεν ανήκουν στον Αραβικό Σύνδεσμο, μέσω των ενεργειών τους, συνιστούν πολύ σοβαρή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα.
Παρεμβαίνουν σε στρατιωτικό επίπεδο, είτε απευθείας είτε δι’ αντιπροσώπων.
Επιδιώκουν να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής. Επιχειρώντας να αναβιώσουν θρησκευτικές αυτοκρατορίες, φαντάσματα περασμένων αιώνων.
Και υπονομεύουν την τάξη που έχει καθιερωθεί.
Η κοινή μας απάντηση πρέπει να βασίζεται στις κοινές αρχές και τις αξίες μας: τον σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Συρίας και του Ιράκ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούμε την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων, από αυτές τις χώρες.
Υπογραμμίζουμε την πλήρη δέσμευσή μας στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Καταδικάζουμε απερίφραστα τις ενέργειες κρατών που απειλούν ή χρησιμοποιούν βία εναντίον των γειτόνων τους παραβιάζοντας κατάφωρα τον Χάρτη του ΟΗΕ.
Υπογραμμίζουμε τη σημασία της αρχής μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών.
Καταδικάζουμε όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες. Καταδικάζουμε όλες τις απειλές κατά των συμμάχων και των φίλων μας.
Καταδικάζουμε την υπόθαλψη τρομοκρατών και εξτρεμιστών που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή μας.
Το μνημόνιο που υπογράψαμε σήμερα δεν αποτελεί απλώς μια ευκαιρία για ενίσχυση των σχέσεων και των πολιτικών διαβουλεύσεων.
Εμείς, στην Ελλάδα, πιστεύουμε ότι ανοίγει νέους διαύλους συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, των Αραβικών Κρατών και του Αραβικού Συνδέσμου. Ανοίγει επίσης τον δρόμο για άλλα διεθνή πλαίσια.
Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να ενισχύσει τον διάλογο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου.
Θα αυξήσουμε επίσης τις διαβουλεύσεις και τον συντονισμό μας στα όργανα του ΟΗΕ. Και ελπίζουμε ότι τα αραβικά κράτη, από την πλευρά τους, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει ευαίσθητα ζητήματα στο πλαίσιο άλλων περιφερειακών σχημάτων, όπως στον Οργανισμό Ισλαμικών Κρατών.
Τέλος, εξίσου σημαντική είναι η προσπάθειά μας να συμβάλουμε στην οικοδόμηση μιας γέφυρας φιλίας μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου, με την ενίσχυση των διμερών μας δεσμών με αραβικά κράτη και με τη σύναψη σημαντικών συμφωνιών.
Συμφωνίες, οι οποίες λίγα χρόνια πριν θα ήταν πέραν κάθε φαντασίας.
Με τη δημιουργία πολυμερών πρωτοβουλιών που έχουν στόχο να φέρουν κοντά τις χώρες της περιοχής. Και με την ενίσχυση της συνεργασίας σε κομβικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η υγεία, ο τουρισμός και οι μεταφορές.
Αγαπητέ Γενικέ Γραμματέα,
Σήμερα θέτουμε ένα σημαντικό ορόσημο στη σχέση μας, που δεν σηματοδοτεί το τέλος μίας πορείας αλλά την αρχή μίας νέας.
Ανυπομονώ να σας υποδεχτώ στην Ελλάδα και στην Αθήνα. Σας ευχαριστώ πολύ για την ευγενική σας φιλοξενία.»