Στοχευμένα μέτρα και όχι γενικευμένες μειώσεις φόρων και τελών προκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με βασικούς παραλήπτες των επιδομάτων, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν πληγεί περισσότερο από το «τσουνάμι» των ανατιμήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σε συζητήσεις που είχε με αξιωματούχους των Βρυξελλών συνάντησε τείχος στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων στο 6% (από 13%) καθώς και σε μία γενναία αποκλιμάκωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης) έστω και για διάστημα λίγων μηνών. Ως βασικό λόγο της άρνησής τους οι θεσμοί έθεσαν ζήτημα δημοσιονομικού εκτροχιασμού από το μεγάλο κόστος που θα είχαν τα συγκεκριμένα μέτρα αν εφαρμόζονταν σε μία περίοδο που ο προϋπολογισμός δίνει μάχη με τα υψηλά ελλείμματα λόγω της υγειονομικής κρίσης και των προγραμμάτων ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Οι θεσμοί εγκρίνουν την παροχή απευθείας επιδότησης – ενίσχυσης σε ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της ακρίβειας και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν μεγάλη μείωση φόρων που είτε δεν θα περάσουν στην τελική τιμή που επιβαρύνει τον καταναλωτή είτε θα ευνοήσουν πολύ περισσότερο όλους εκείνους που διατηρούν την δυνατότητα να καταναλώσουν υπέρογκα ποσά.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναμένεται να ακολουθήσει το μοντέλο των Χριστουγέννων όπου δόθηκε επίδομα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους των 600 ευρώ, τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τα άτομα που λαμβάνουν προνοιακό – αναπηρικό επίδομα. Το ύψος του αναμένεται να καθοριστεί στα 300 ευρώ αλλά οι όροι και τα κριτήρια χορήγησης θα ξεκαθαρίσουν τις προσεχείς εβδομάδες και πάντως πριν από το Πάσχα, όπου τότε αναμένεται να δοθεί.