Την άμεση μεταφορά κονδυλίου ύψους 90 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη χρηματοδότηση του επιδόματος θέρμανσης προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ειδικά για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης της περιόδου 2021-2022 ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) μεταφέρει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ποσό έως 90 εκατ. ευρώ, ύστερα από αίτημα του υπουργού Οικονομικών, χωρίς να απαιτείται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης.

Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης καλύπτει επίσης τη δαπάνη για την επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που έχουν αποφασιστεί και θα αυξηθούν περαιτέρω προκειμένου να καλυφθεί το επιπλέον κόστος που προκαλεί η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μπορεί να χρηματοδοτεί τον ειδικό λογαριασμό για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος ευάλωτων καταναλωτών καθώς και το κόστος λειτουργίας της τηλεθέρμανσης του Δήμου Εορδαίας, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα Πτολεμαίδα 5 της ΔΕΗ που είναι υπό κατασκευή.

Επίδομα θέρμανσης – Ανοίγει η πλατφόρμα

Μετά και την κατάθεση της τροπολογίας αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για να ανοίξουν οι πύλες της πλατφόρμας myΘέρμανση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου οι καταναλωτές να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν και φέτος το επίδομα θέρμανσης.

Με βάση, μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ, η εν λόγω πλατφόρμα θα ανοίξει εκτός απροόπτου την Παρασκευή ή το αργότερο την προσεχή Δευτέρα και τα νοικοκυριά που έλαβαν πέρυσι επιδότηση θα λάβουν έως τις 10 Δεκεμβρίου το ίδιο ποσό ως προκαταβολή.

Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα έχει καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανωτέρω καταναλωτών και το υπόλοιπο ποσό που δικαιούνται, με βάση βέβαια τα τιμολόγια αγοράς που θα καταθέσουν στην πλατφόρμα, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα καταβληθεί το επίδομα και στους νέους δικαιούχους. Το ελάχιστο ποσό για φέτος είναι τα 100 ευρώ και το ανώτατο τα 750, ενώ έχουν αυξηθεί και τα κριτήρια.

Ειδικότερα:

* Όσοι έλαβαν επίδομα θέρμανσης πέρυσι, δηλαδή περίπου 700.000 νοικοκυριά, θα πληρωθούν προκαταβολικά έως και τις 10 Δεκεμβρίου το ίδιο ακριβώς ποσό που έλαβαν πέρυσι. Με την κατάθεση των τιμολογίων αγοράς καυσίμων θα λάβουν το υπόλοιπο επίδομα μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2021.

* Οι νέοι δικαιούχοι, δηλαδή τα νοικοκυριά που θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.

* Θα δοθεί η δυνατότητα στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης να υποβάλλουν στην πλατφόρμα myΘέρμανση τα τιμολόγια προμήθειας καυσίμων ή τους λογαριασμούς φυσικού αερίου έως το τέλος Απριλίου.

Επισημαίνεται ότι φέτος το επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο από 15% έως και 68%, ενώ έχουν διευρυνθεί (από 16% έως 38%) τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αποτέλεσμα των εν λόγω κινήσεων είναι ότι για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης κατά την περίοδο 2021-2022 το επίδομα θα κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ, έναντι 80 με 650 ευρώ πέρυσι, ενώ θα διατεθεί συνολικά σε 1,45 εκατομμύριο οικογένειες.

Οι δικαιούχοι, με βάση το νέο καθεστώς που ισχύει από την τρέχουσα περίοδο, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

– Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης αυξάνεται κατά 36%, από τα 220 στα 300 ευρώ.

– Το ποσό του επιδόματος θα προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20% αντί για 10% που προσαυξανόταν κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

– Το ελάχιστο ποσό επιδόματος αυξάνεται κατά 25% και το ανώτατο όριο κατά 15%.

Οι ανωτέρω αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα το τελικό ύψος του επιδόματος να αυξηθεί:

– κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς εξαρτώμενα τέκνα,

– κατά 49% για τα νοικοκυριά με ένα εξαρτώμενο τέκνο,

– κατά 59% για τα νοικοκυριά με δύο εξαρτώμενα τέκνα και

– κατά 68% για νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα.

Επίδομα θέρμανσης – Εισοδηματικά κριτήρια

Όσον αφορά τα όρια ετησίου εισοδήματος μέχρι τα οποία χορηγείται το επίδομα διαμορφώνονται πλέον ως εξής:

α) το όριο εισοδήματος για τον άγαμο έχει αυξηθεί από 12.000 σε 14.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο παραμένει στα 20.000 ευρώ. Επίσης, για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια το βασικό όριο, χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων, παραμένει στα 22.000 ευρώ.

β) Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο αυξήθηκε από τα 2.000 στα 3.000 ευρώ.

Φέτος, επίσης, διευρύνθηκαν και τα περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν για τη χορήγηση του επιδόματος, αφού τα όρια συνολικής αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας μέχρι τα οποία χορηγείται το επίδομα αυξήθηκαν από 130.000 σε 180.000 ευρώ για κάθε άγαμο και από 250.000 σε 300.000 ευρώ για κάθε έγγαμο ενδιαφερόμενο.