Όταν σκεφτόμαστε τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο, φανταζόμαστε τεράστια γραφεία και άπειρους υπαλλήλους. Αλλά στην αρχή πολλές δεν ήταν τίποτα από μια ιδέα στο μυαλό ενός οραματιστή που καταπιάνεται με αυτήν.

Στην πραγματικότητα, πάρα πολλές επιχειρήσεις ξεκινούν είτε στην κρεβατοκάμαρα του ιδρυτή είτε στο γκαράζ του σπιτιού του.

Το γεγονός ότι μερικές από τις πιο επιτυχημένες και με την υψηλότερη αξία εταιρείες στον κόσμο ξεκίνησαν σε ένα γκαράζ, θα έπρεπε να μας κάνει να σκεφτούμε μιας και όλοι έχουν πρόσβαση σε έναν μικρό χώρο.

Πολλοί ξεκίνησαν με τίποτα άλλο παρά ένα όνειρο, μια ιδιοφυή ιδέα και μια όρεξη για δουλειά. Η ιστοσελίδα  Wealthy Gorilla συγκέντρωσε μια λίστα με 12 τέτοιες εταιρείες που ξεκίνησαν από το τίποτα και μεγαλούργησαν χάρη στο όραμα των δημιουργών τους.

  1. Microsoft

Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν ίδρυσαν τη Microsoft στο μακρινό 1975, χρησιμοποιώντας ένα μικρό γκαράζ ως χώρο εργασίας τους και πολύ λίγους πόρους. Μπόρεσαν να αποκτήσουν άδεια χρήσης για το πρώτο λειτουργικό σύστημα που κατασκεύασαν, για ένα ποσό περίπου $80.000.

Στη συνέχεια συνέχισαν να ασχολούνται με πιο προηγμένα έργα λογισμικού αρκετά χρόνια αργότερα, οπότε και γεννήθηκαν τα Windows.

Η Microsoft προχωρά πάντα και φέρνει νέα, συναρπαστικά προϊόντα. Η καθαρή περιουσία του Μπιλ Γκέιτς υπολογίζεται τώρα σε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

  1. Dell

Ο Μάικλ Ντελ είναι ένας άλλος διάσημος επιχειρηματίας που παράτησε το πανεπιστήμιο. Άρχισε να κατασκευάζει υπολογιστές κατά παραγγελία το 1984 στο γκαράζ του.

Ένα χρόνο αργότερα, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο, και να μετακομίσει στο North Austin για να επεκτείνει την εταιρεία από το δικό του γραφείο. Το οποίο μπόρεσε να αποκτήσει μέσα από τα κέρδη του πρώτου έτους.

Η Dell έχει γίνει πλέον ένας από τους ισχυρότερους κατασκευαστές στην αγορά και επίσης ένας από τους πιο κερδοφόρους, γεγονός που καθιστά την αποφασιστικότητα και το ρίσκο του Μάικλ να αξίζει τον κόπο.

  1. Google

Ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν δημιούργησαν τη Google το 1998, σε ένα γκαράζ στην Καλιφόρνια που τους παραχωρήθηκε από τη Σούζαν Βοτζτσίκι.

Τους πήρε πέντε μήνες για να δημιουργήσουν την Google, μετά από τους οποίους είπαν ότι άρχισαν να καταναλώνουν πολύ από τον χρόνο τους και στην πραγματικότητα προσπάθησαν να πουλήσουν την εταιρεία στην Excite για 1 εκατομμύριο δολάρια.

Η Google αξίζει τώρα περίπου 350 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που είναι απολύτως απίστευτο.

Από το 2017, οι ιδρυτές είναι δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με καθαρή περιουσία άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  1. Amazon

Το Amazon.com ιδρύθηκε από τον Τζεφ Μπέζος το 1994 και αρχικά ήταν απλώς ένα μικρό ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Την εποχή που ίδρυσε την Amazon, λειτουργούσε στο γκαράζ του σπιτιού του στο Bellevue της Ουάσιγκτον.

Πέρασε ένας χρόνος πριν μπορέσει να πουλήσει το πρώτο του βιβλίο. Αλλά αμέσως μετά η επιχείρηση άρχισε να αναπτύσσεται και έχει γίνει πλέον ο μεγαλύτερος διαδικτυακός λιανοπωλητής στον κόσμο.

Ο Μπέζος πέρασε από το να πουλάει βιβλία, στο να πουλά ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Το 2018, η περιουσία του Τζεφ Μπέζος ήταν 135,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

  1. Apple

Οι υπολογιστές Apple ξεκίνησαν το 1976 από τον Στιβ Τζομπς και τον Στιβ Βόσνιακ. Ο Τζομπς παρήγγειλε όλα τα εξαρτήματα για την πρώτη παραγγελία υπολογιστών και οι δυο τους κατασκεύασαν και τα 50 σε μόλις 30 ημέρες με τη βοήθεια της μικρής τους ομάδας.

Ενίσχυσαν σιγά σιγά την τεχνολογία τους και εισήγαγαν νέα συστήματα, με την Apple να έχει γίνει πλέον η μεγαλύτερη και πιο πολύτιμη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο.

Παρόλο που ο Στιβ Τζομπς δεν είναι πλέον μαζί μας, βοήθησε να μεταμορφωθεί ο κόσμος και η κληρονομιά του παραμένει ζωντανή μέσω της επιτυχίας της Apple.

  1. Hewlett Packard

Η HP ξεκίνησε αρχικά ως μια μικρή λέσχη τεχνολογίας που ονομαζόταν «Silicon Valley», η οποία ιδρύθηκε από τους Μπιλ Χιούλετ και Ντέιβ Πακάρντ το 1939.

Οι δυο τους είχαν αρχικά μόνο $538  για να επενδύσουν, που τότε άξιζε πολύ περισσότερο από ό,τι θα σήμερα, και ξεκίνησαν πουλώντας αρκετά μεγάλη ποικιλία προϊόντων.

Η Hewlett Packard άρχισε τότε να εξειδικεύεται περισσότερο στην αγορά τεχνολογίας και κατάφερε να γίνει η επιτυχημένη εταιρεία που είναι σήμερα, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών υπολογιστών.

  1. Yankee Candles

Ο Μάικλ Κίτριτζ ήταν μόλις 16 ετών όταν άρχισε να δημιουργεί τα δικά του κεριά στο γκαράζ του. Τα κεριά του προορίζονταν αρχικά ως δώρο για τη μητέρα του την Ημέρα της Μητέρας, τα οποία έφτιαχνε λιώνοντας κηρομπογιές.

Ωστόσο, γείτονές του άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον και όταν άρχισε να τα πουλά, δύο συμμαθητές του ενώθηκαν μαζί του για να τον βοηθήσουν.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1969 και μεγάλωσε πολύ γρήγορα, και το 1999 Ο Μάικλ αποφάσισε να την πουλήσει. Σήμερα η Yankee Candles είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο δημοφιλείς κατασκευαστές κεριών.

  1. Disney

Μια άλλη εταιρεία που ίσως δεν συνειδητοποιείτε ότι ιδρύθηκε σε ένα γκαράζ, είναι η Disney. Ο Ουόλτ Ντίσνει, ο αδελφός του Ρόι και ο θείος του Ρόμπερτ ξεκίνησαν να γυρίζουν τις κωμωδίες Alice’s Wonderland στο γκαράζ του Ρόμπερτ το 1923.

Είναι απίστευτο πόσο μακριά έχουν φτάσει από τότε. Είναι πλέον ο όμιλος μέσων ενημέρωσης με τις υψηλότερες εισπράξεις παγκοσμίως.

  1. Harley Davidson

Ποθούσατε ποτέ μια Harley; Το 1901 ο Ουίλιαμ Χάρλεϊ σχεδίασε ένα ποδήλατο με έναν μικρό κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ο Άρθουρ Ντέιβιντσον, φίλος του Ουίλιαμς, δούλεψε μαζί του για να κατασκευάσει αυτές τις μοτοσικλέτες σε ένα μικρό ξύλινο υπόστεγο στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν.

Η Harley-Davidson ιδρύθηκε επίσημα το 1903 και τώρα κάθε λάτρης της μοτοσικλέτας θέλει τη δική του.

  1. Maglite

Το 1950, ο Άντονι Μαγκλίκα σε έναν τόρνο με αποταμιεύσεις μόλις $125. Το 1974, ιδρύθηκε η Mag Instrument, μέσω της οποίας ο Άντονι θα παρέδιδε επιμέρους εξαρτήματα που απαιτούνται για τους φακούς σε κατασκευαστές.

Λίγα χρόνια μετά σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να φτιάξει πιο ανθεκτικούς φακούς από αυτούς που κατασκεύαζαν οι πελάτες του χρησιμοποιώντας τα εξαρτήματά του.

Έτσι, μόνος του αποφάσισε να τα κατασκευάζει και άρχισε να πουλά φακούς με το brand MagLite το 1976. Τώρα είναι η κύρια μάρκα που κυριαρχεί στην αγορά των φακών.

  1. Mattel

Η Mattel ιδρύθηκε σε ένα γκαράζ στη νότια Καλιφόρνια, το 1969. Ο Χάρολντ Μάτσον και ο Έλιοτ Χάντλερ, οι ιδρυτές, χρησιμοποίησαν κομμάτια από κορνίζες για να δημιουργούν κουκλόσπιτα.

Τα κουκλόσπιτα έγιναν πολύ δημοφιλή και κατέληξαν να πωλούνται καλύτερα από τις κορνίζες που κατασκεύαζαν αρχικά. Έτσι έστρεψαν την προσοχή τους στη βιομηχανία παιχνιδιών. Η Mattel, Inc είναι ο κατασκευαστής παιχνιδιών με τις υψηλότερες εισπράξεις μέχρι σήμερα.

  1. Lotus

Η Lotus Cars ιδρύθηκε από τον Άντονι Κόλιν Μπρους Τσάπμαν το 1948 που στην πραγματικότητα ξεκίνησε κατασκευάζοντας το πρώτο του αυτοκίνητο Lotus σε έναν στάβλο δίπλα στο «The Railway Hotel» στο Χόρνσεϊ του Λονδίνου.

Ο Τσάπμαν ήταν μόλις 20 ετών όταν άρχισε να κατασκευάζει αυτοκίνητα Lotus, και τώρα είναι απίστευτα δημοφιλή σπορ αυτοκίνητα αγωνιστικά αυτοκίνητα.

Διαβάστε ακόμη: