Σήμερα και αύριο αναμένεται να τεθούν σειρά ζητημάτων που «καίνε» σε οικονομικό επίπεδο αλλά έχουν και «μετενέργεια» σε πολιτικό επίπεδο.
Βασικό στην ατζέντα των τηλεδιασκέψεων είναι εάν φέτος ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει στη βάση των υφιστάμενων αντικειμενικών αξιών και όχι στη βάση των νέων των οποίων η διαδικασία επικαιροποίησης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Ο ΕΝΦΙΑ βάση της τιμής ζώνης
Να σημειωθεί ότι εάν ο ΕΝΦΙΑ υπολογιστεί με γνώμονα τις νέες τιμές ζώνης, τότε αφενός θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο επιπλέον φόρου χιλιάδες ιδιοκτήτες με περιουσίας στις 3000 περιοχές όπου θα μπουν θα πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, αλλά και πολλοί άλλοι σε ειδικά σε τουριστικές περιοχές, αλλά και σε γειτονιές που κατοικούν μεσοαστικά στρώματα, όπου θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές. Όπως γίνεται αντιληπτό οι νέες αυτές επιβαρύνσεις θα δημιουργήσουν εν μέσω πανδημίας και ύφεσης στην οικονομία έντονο κλίμα δυσαρέσκειας καθώς και πέρα από τον ΕΝΦΙΑ, που είναι το βασικό ζήτημα, οι νέες τιμές ζώνης θα επιφέρουν ένα «ντόμινο αυξήσεων» συνολικά στη φορολογία ακινήτων.
Στο πλαίσιο αυτό το υπ. Οικονομικών, έχοντας την εικόνα από τις νέες τιμές αναμένεται να ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με τις τιμές ζώνης που ίσχυαν πέρσι, ώστε να μην διαταραχτεί μια ισορροπία που μέχρι σήμερα έχει διασφαλίσει μεγάλα ποσοστά εισπραξιμότητας στον φόρο αυτό (περίπου 2,5 δισεκ. ευρώ). Ούτως ή άλλως το όλο εγχείρημα, όπως αναφέρεται από στελέχη του οικονομικού επιτελείου απαιτεί μελέτη, καθώς με την ένταξη στο σύστημα 3.000 νέων περιοχών και την πρόθεση για απόδοση του δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί σε ιδιοκτήτες ακινήτων σε κοινωνικά «ευαίσθητες» περιοχές, η όλη εξίσωση είναι πολυσύνθετη.
Οι συζητήσεις με τους θεσμούς
Σημειώνεται ότι η ευθυγράμμιση αντικειμενικών- εμπορικών τιμών είναι ένα από τα πάγια θέματα που βάζουν εμφατικά οι θεσμοί στις μεταμνημονιακές αξιολογήσεις. Ωστόσο από το 2019 για λόγους πολιτικούς και τώρα λόγω πανδημίας έχει καθυστερήσει.
Πάντως στις συζητήσεις με τους θεσμούς, πέρα από τα άλλα θέματα που θα τεθούν και έχουν να κάνουν με τα μέτρα ελάφρυνσης, το πτωχευτικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των νέων τιμών με πιο πιθανή ημερομηνία να είναι η 1η Ιανουαρίου 2022, ώστε να δοθεί και χρόνος για μεταβιβάσεις κτλ.
Στο μεταξύ με βάση και τα όσα θα ισχύσουν και φέτος για το φόρο εισοδήματος εκτιμάται ότι θα δοθεί δυνατότητα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις, όπως και πέρυσι, αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο και μέχρι το Φερβρουάριο
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Υπενθυμίζεται ότι 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ φόρο για τα ακίνητά τους. Επίσης και φέτος οι ιδιοκτήτες θα έχουν τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2020. Δηλαδή και το 2021 θα προβλέπεται η μειωση10% – 30% στον ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας.
.Επίσης περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν και φέτος με συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ανέρχεται συνολικά σε 631,38 εκατ. ευρώ. Παράλληλα λόγω ύφεσης και πτώσης εισοδημάτων φέτος αναμένεται να αυξηθούν οι δικαιούχοι μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.