Προβλήματα παρατηρούνται στις διαδικτυακές υπηρεσίες της Amazon, από το πρωί της Τετάρτης 15/12, σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Μεγάλη Βρετανία και η Ινδία.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών που σημειώνονται τα προβλήματα, καθώς στις 9 Δεκεμβρίου οι υπηρεσίες είχαν «πέσει» για περίπου 7 ώρες.

Τα προβλήματα επηρεάζουν εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου, καθώς ιστοσελίδες και πλατφόρμες όπως το Netflix και το Twitter που χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές υπηρεσίες της Amazon για τους servers τους, επίσης αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα συνδεσιμότητας.

Η ημέρα που «σκοτείνιασε» το ίντερνετ: Πώς έπεσε το cloud της Amazon

Το ίδιο πρόβλημα πριν 3 μέρες 

Η γενικευμένη κατάρρευση των συστημάτων της θυγατρικής υπηρεσιών cloud του αμερικανικού κολοσσού παρέσυρε τις υπηρεσίες πολλών εταιρειών και ανέδειξε τα προβλήματα από τη συγκέντρωση του ίντερνετ σε λίγους.

Ηκατάρρευση του δικτύου cloud της AWS που αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά πολλών ιστότοπων και εφαρμογών, την περασμένη Τρίτη, προκάλεσε πανικό καθώς επηρεάστηκε μεγάλο μέρος του διαδικτύου και έθεσε το ζήτημα για την ασφάλεια του ίντερνετ και την συγκέντρωση του στα χέρια κολοσσών.

Η Amazon δεν γινόταν να μείνει επίσης ανεπηρέαστη από το φαινόμενο με τον κολοσσό των ηλεκτρονικών παραγγελιών να καταγράφει προβλήματα στις παραδόσεις και τις λειτουργίες των αποθηκών, δημιουργώντας μεγάλο «πονοκέφαλο» ενόψει Χριστουγέννων. Ο κολοσσός επιβεβαίωσε πως η διακοπή των υπηρεσιών επηρέασε το δίκτυο logistics χωρίς να αποκαλύπτει πόσες αποθήκες επηρεάστηκαν.

Αν και η εταιρεία ανέφερε πως επηρεάστηκε μόλις μια από τις 23 γεωγραφικές ζώνες της AWS, τα προβλήματα ωστόσο έπληξαν πολλές περισσότερες εταιρείες και υπηρεσίες. Η Amazon ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αιτία της κατάρρευσης ήταν η υπερφόρτωση ορισμένων συσκευών δικτύου, τις οποίες και αναβαθμίζει. Ο εκπρόσωπος της Amazon Ρίτσαρντ Ρόκα την Τετάρτη παραδέχθηκε ότι η διακοπή επηρέασε τις αποθήκες της εταιρείας και το σύστημα παραδόσεων αναφέροντας πως η εταιρεία προσπαθεί να λύσει το ζήτημα, χωρίς να απαντήσει σε περαιτέρω ερωτήσεις. Διαρροές από την Amazon ανέφεραν πως αν και δεν γνωρίζουν γιατί συνέβη η διακοπή, υπήρξε ένα εσωτερικό σημείωμα που ανέφερε ότι υπήρξε μαζική επίθεση χάκερ στο firewall της εταιρείας από άγνωστη πηγή με το DNS να είναι στο επίκεντρο.

Η Amazon Web Services (AWS) είναι υπηρεσία cloud όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα των πελατών και λειτουργούν οι διαδικτυακές τους λειτουργίες και αποτελεί μια τεράστια πηγή κερδοφορίας για την Amazon. Η AWS κατέχει περίπου το 1/3 της αγοράς cloud που υπολογίζεται στα 152 δισ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία της Synergy. Ένα ποσοστό σαφώς υψηλότερο από αυτό που κατέχουν οι ανταγωνιστές Microsoft και Google μαζί. Πρόσφατα, η AWS ανακοίνωσε μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα.