Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού η Google ψηφιοποιεί πλήρως τρία μουσεία της χώρας, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), το MOMus στη Θεσσαλονίκη και την Εθνική Πινακοθήκη. Το έργο έχει ήδη προχωρήσει και έχει ψηφιοποιηθεί σχεδόν ολόκληρη η συλλογή.

Κέντρα σε Αττική, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και έπεται η Κρήτη

Το πρώτο Google Cloud region της Ελλάδας θα έχει έδρα στην Αττική. Τα Κέντρα Αριστείας θα λειτουργήσουν σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα ενώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσει ένα Center of Excellence στην Κρήτη.

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, η Google θα μετακομίσει σε ένα καινούργιο κτήριο στο Μαρούσι, με απώτερο στόχο να επεκταθεί ακόμα περισσότερο.

Η Πρόεδρος της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι στο Δουβλίνο απασχολούνται 9.000 άτομα. Στο μέλλον, είναι πιθανή η προοπτική να επιτραπεί σε όλους τους Έλληνες που ήδη εργάζονται στην Google να εργαστούν από την Αθήνα.

«Θέλει σιγά-σιγά να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του άλλου, σταδιακά», μετέφερε στη LiFO κυβερνητική πηγή.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Οι πρώτες συζητήσεις είχαν ξεκινήσει στις 23 Ιανουαρίου του 2020, στο Νταβός, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, συναντήθηκαν με τον Matt Brittin πρόεδρο της Google Europe και Google Africa .

«Στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί αλλά προχώρησαν πολύ γρήγορα στα προγράμματα κατάρτισης για επιχειρήσεις του τουρισμού για την πράσινη πιστοποίηση» σχολιάζει η ίδια πηγή. Ακολούθησε ακόμα μία τηλεδιάσκεψη τον Ιούνιο του 2020 και ο Matt Brittin έδωσε το «παρών» στο συνέδριο των Δελφών.

Η τελική συνάντηση έγινε στο Νταβός στις 25 Μαΐου του 2022, όπου και έκλεισε η συμφωνία για την επένδυση του Google Cloud Region. Παρόμοια κέντρα λειτουργούν μόνο σε 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμη: