Το Mykonos Art Festival 2022 ξεκινάει στις 25 Ιουνίου στο νησί των ανέμων και θα διαρκέσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου, μ’ ένα πρόγραμμα που αγκαλιάζει όλους τους χώρους της δημιουργίας, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού αλλά και τις τοποθεσίες – φορείς ιστορίας και παράδοσης. Και για πρώτη φορά συνεργάζεται με το Athens Open Air Film Festival για προβολές με πανσέληνο δίπλα στο κύμα. Επίσης, αυτό το καλοκαίρι κάνει ένα ταξίδι στη Δήλο με την παράσταση Φαέθων της Έφης Θεοδώρου στον αρχαιολογικό χώρο.

Την βεντάλια δράσεων άνοιξε η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Ίλια Παπασπύρου, με σκέψη και όραμα για τη λειτουργία του δημόσιου χώρου: «Ποιος και γιατί τον περπατά, τι βλέπει, τι σκέφτεται, πώς μπορεί να συμμετέχει ο επισκέπτης και ο κάτοικος στη διαμόρφωσή του; Τι ζητάμε από τα σοκάκια και τις πλατείες αυτής της πανέμορφης Χώρας και πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο χώρους- ”τοπόσημα” του νησιού, γνωστά και άγνωστα, προβεβλημένα ή κρυφά και παραμελημένα;» αναφέρει στο σημείωμα της η έμπειρη δημοσιογράφος.

Η αναγγελία της έναρξης του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου μουσικά, από το δυναμικό γκρουπ κρουστών Batalá.

Η επίσημη έναρξη του θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιουνίου, μπροστά στο ιστορικό κτίριο του δημαρχείου με ένα σύνολο εκδηλώσεων που δίνουν τον τόνο μιας μεγάλης γιορτής. Ένα 3D mapping video θα ντύσει την πρόσοψη του δημαρχείου, η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη θα τραγουδήσει αγαπημένες άριες με τη συνοδεία της κιθαρίστριας Κορίνας Βουγιούκα, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί πάρτι με DJ την ‘Αννα Πασχαλίδου που υπόσχεται διασκέδαση μέχρι πρωίας.

Η συνέχεια το ίδιο δυναμική και ενδιαφέρουσα. Συναυλίες …συναυλίες… και μουσικές σε όλο το νησί.

Μουσική μπαρόκ στο Αρχαιολογικό Μουσείο με τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο στο τσέμπαλο και τη μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα, συναυλία μεσαιωνικής λατρευτικής μουσικής από το Σύνολο Κέντρου Παλαιάς Μουσικής Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κούντουρα στον καθολικό ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Αλευκάνδρα. Ακόμη στο συναυλιακό πρόγραμμα συμμετέχουν ο Δημήτρης Βασιλάκης με το κουαρτέττο του και special guest τον σπουδαίο Αμερικανό σαξοφωνίστα Craig Bailey, η Sugahspank, οι Polis Ensemble και η Ερήνη.

Η Καίτη Γαρμπή και η Δήμητρα Γαλάνη σε δύο ξεχωριστές βραδιές αλλά και αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο με τους Χρήστο Θηβαίο και Κώστα Θωμαΐδη.

Ξεχωριστή στιγμή η συνεργασία με το Athens Open Air Film Festival που για πρώτη φορά ανοίγει πανιά και ταξιδεύει στις Κυκλάδες. Στις 12/7 o Mεγάλος Λεμπόφσκι των Τζόελ και Ίθαν Κοέν με τον Τζεφ Μπρίτζες, ενώ στην πανσέληνο του Ιουλίου, 13/7, το μιούζικαλ Moulin Rouge του Μπαζ Λούρμαν με την Νικόλ Κίντμαν και τον Γιούαν Μακ Γκρέγκορ.

Ακόμα, στις 9/9, ταξιδεύει στη Δήλο με την θεατρική παράσταση ΦΑΕΘΩΝ, σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου και στην διανομή τη Μαρία Σκουλά, τον Αντρέα Κωνσταντίνου και τον Λάμπρο Κωνσταντέα. Ζωντανή μουσική από τη Σόλη Μπαρκή.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν Μυκονιάτικες καλλιτέχνες, με μουσικά και χορευτικά σχήματα παραδοσιακά και σύγχρονα, με την θεατρική παράσταση «Εμείς οι Έλληνες» από τη Θεατρική Ομάδα Μυκόνου σε σκηνοθεσία Δομίνικου- Δημήτρη Κουκά και μικρασιάτικες γεύσεις, αφού «100 χρόνια… Μπαχαρίζει» η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου θα κάνει τις μνήμες «γιορτή».

Το Mykonos Art Festival είναι παραγωγή του Πολιτιστικού Οργανισμού ΠΑΚΟ Γ. ΑΞΙΩΤΗΣ και του Δήμου Μυκόνου.