Δύο παρτίδες οφθαλμικών σταγόνων –2203PS01, 1808051– του προϊόντος “Purely Soothing 15% MSM Drops” (Παραγωγός: Pharmedica USA LLC) ανακαλεί η αμερικάνικη αρχή για την ασφάλεια φαρμάκων και τροφίμων (FDA), στις Ηνωμένες Πολιτείες, για λόγους στειρότητας. Το συγκεκριμένο προϊόν κυκλοφορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αντιφλεγμονώδες φάρμακο, με ένδειξη οφθαλμικό ερεθισμό / οίδημα.

Στην Ελλάδα, το προϊόν δεν έχει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου, όπερ σημαίνει ότι δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Το προϊόν πωλείται σε όλον τον κόσμο μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου (π.χ. Amazon) και σε εμπορικές εκθέσεις, σύμφωνα με την ενημέρωση του FDA. Συνεπώς, είναι πιθανό να έχει διατεθεί και στη χώρα μας, διαδικτυακά. Υπενθυμίζεται ότι η λήψη μη εγκεκριμένων φαρμάκων ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι πολίτες καλούνται να μην χρησιμοποιήσουν το προϊόν, αν τυχόν αυτό περιέλθει στην κατοχή τους.

Η παρούσα προειδοποίηση δεν αφορά μόνο τις δύο παρτίδες που τελούν υπό ανάκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά το προϊόν συνολικά, ανεξαρτήτως αριθμού παρτίδας, δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για προϊόν που δεν είναι εγκεκριμένο φάρμακο στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο προάσπισης της δημόσιας υγείας, ο Οργανισμός προτρέπει πάγια το κοινό να μην αγοράζει φάρμακα από αναξιόπιστες πηγές.

Διαβάστε ακόμη: