Ασύμφορη τείνει να καταστεί η χρήση φυσικού αερίου στη Γερμανία αφού η «ατμομηχανή» της ευρωζώνης πλήττεται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Όπως αναφέρει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο, η στροφή στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κρίνεται από τους εμπειρογνώμονες ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει την υφιστάμενη ανάγκη για φυσικό αέριο ειδικά στη χώρα που δεν διαθέτει τέτοιου είδους δεξαμενές.

Πιο συγκεκριμένα, η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου στη Γερμανία βρίσκεται μόλις στο 33% ενώ ειδικότερα η μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου, στο Rehden της Κάτω Σαξονίας βρίσκεται σε επίπεδα μόλις 3,67% γεγονός το οποίο από μόνο του προκαλεί πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων το 2020 τροφοδοτήθηκε με 1.790,6 TWh με το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών (93,5%) να αποτελεί προϊόν εισαγωγής κυρίως από τη Ρωσία. Χαρακτηριστικό της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί είναι ότι οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα το 2012 ανέρχονταν στο 40% και σήμερα περίπου στο 56% ενώ για το 2020 σημειώθηκε ρεκόρ εισαγωγών στο 67%. Επόμενος προμηθευτής φυσικού αερίου μετά τη Ρωσία είναι η Νορβηγία.

Το ποσοστό των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Νορβηγία ανήλθε στο 21% μέσω της Βόρειας Θάλασσας (αγωγοί Europipe I και Europipe II) με σημεία άφιξης τους λιμένες Emden και Dornum στην Ανατολική Φριζία. Βέβαια στη λίστα των εισαγωγών της χώρας βρίσκεται και η Ολλανδία με το ποσοστό να φθάνει το 11,6%. Το αέριο που εισάγεται μέσω των αγωγών Balgzand Bacton Line προέρχεται πρωτογενώς από τη Μεγάλη Βρετανία και διανέμεται στη Γερμανία μέσω του σταθμού Rehden στην Κάτω Σαξονία.

Σημειώνεται ότι η χώρα παίρνει ένα μικρό ποσοστό φυσικού αερίυ και από Βέλγιο, Αυστρία και Δανία. Οσον αφορά στην εγχώρια παραγωγή το 2020 έφθασε τα 50,3 TWh με τις δυνατότητες όμως να είναι μειούμενες λόγω εξάντλησης των κοιτασμάτων. Αυτή τη στιγμή η εγχώρια γερμανική παραγωγή μπορεί να καλύψει μόλις το 5% των αναγκών της χώρας με φυσικό αέριο.

Ενταση λόγω ελλείψεων

Οι ελλείψεις φυσικού αερίου στη χώρα αυξάνουν την ένταση στο ενεργειακό πεδίο συνολικά στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει το ΓΕΟΥ η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και το φυσικό της αέριο παραμένει υψηλή, ακόμη και για μια χώρα όπως η Γερμανία της οποίας η νέα κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στραφεί σε ΑΠΕ, να εντατικοποιήσει την απολιγνιτοποίηση και να διακόψει την λειτουργία των υφιστάμενων πυρηνικών εργοστασίων.