Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Τετάρτη καθώς οι πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα αυξήθηκαν με τις μετοχές της Credit Suisse, η ελβετική τράπεζα που έχει μεγάλες δραστηριότητες στις ΗΠΑ και τον κόσμο, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 25%.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε 538 μονάδες, ή 1,7%. Το Nasdaq Composite έχασε 1,2%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,6%. Εν τω μεταξύ η πτώση της Τετάρτης οδήγησε το ετήσιο κέρδος του S&P 500 σε λιγότερο από 1%.

Τις τελευταίες ημέρες, μια κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα που προέκυψε κυρίως γύρω από τις περιφερειακές τράπεζες καθώς η Silicon Valley Bank και η Signature Bank κατέρρευσαν, και οι δύο θύματα κακής διαχείρισης λόγω των οκτώ αυξήσεων επιτοκίων από την Federal Reserve τους τελευταίους 12 μήνες.

Το πρωί της Τετάρτης η προσοχή στράφηκε στις μεγάλες τράπεζες, με τις μετοχές της Credit Suisse να σημειώνουν ιστορικό χαμηλό.

Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, ο μεγαλύτερος επενδυτής της Credit Suisse, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν μπορούσε να παράσχει άλλη χρηματοδότηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Αυτό έρχεται αμέσως μετά τη δήλωση της ελβετικής τράπεζας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχε διαπιστώσει «ορισμένες σημαντικές αδυναμίες στον εσωτερικό μας έλεγχο στις χρηματοοικονομικές αναφορές» για τα έτη 2021 και 2022.

Το κλείσιμο τραπεζών «έστρεψαν ξανά την προσοχή σε μια προβληματική τράπεζα που ταλαιπωρείται ήσυχα στο παρασκήνιο τους τελευταίους οκτώ ή 10 μήνες», δήλωσε ο Dan Eye, επικεφαλής επενδύσεων του Fort Pitt Capital Group.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι δραματικά νέο όσον αφορά τις εξελίξεις με την Credit Suisse. Απλώς η εστίαση είναι στο τραπεζικό σύστημα, και στα οικονομικά γενικότερα, και είναι αυτά που προφανώς έχουν ζητήματα και προβλήματα».

Καθώς η Credit Suisse έσυρε προς τα κάτω τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ υποχώρησαν αλλά περισσότερο συγκρατημένα.

Citigroup και Wells Fargo έχασε σχεδόν 5% και 4%, αντίστοιχα, ενώ η Goldman Sachs και Bank of America υποχώρησε περίπου 4% και 3%, αντίστοιχα.

Το παράγωγο προϊόν που ακολουθεί τον χρηματοπιστωτικό κλάδο “The Financial Select Sector SPDR Fund (XLF)” έχασε 2,7% στις προσυνεδριακά ισοφαρίζοντας την άνοδο του 2% την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ οι περιφερειακές τράπεζες, που ανέκαμψαν την Τρίτη για να τονώσουν το κλίμα για την ευρύτερη αγορά, έπεσαν ξανά στο κόκκινο.

Διαβάστε περισσότερα