Μειωμένα ενοίκια

Αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν καθόλου ενοίκιο για το μήνα Ιούλιο ή το ενοίκιο που έλαβαν ήταν «κουρεμένο» κατά 40% καθώς δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση που προβλέπει τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για την προκαταβολή των ποσών της αποζημίωσης των εκμισθωτών για τα μισθώματα. Η αποζημίωση θα καταβληθεί με βάση τις δηλώσεις COVID που είχαν υποβάλλει για το μήνα Ιούνιο.

Για τα μηδενικά ενοίκια του Ιουλίου οι ιδιοκτήτες και τα φυσικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν στο 80% του μισθώματος ενώ τα νομικά πρόσωπα θα λάβουν το 60% του ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς. H πλατφόρμα για τη υποβολή των δηλώσεων Covid μηνός Ιουλίου από τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα μείνει ανοικτή έως 30/9.

Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες

Ειδικότερα η απόφαση προβλέπει ότι για τον μήνα Ιούλιο 2021 προκαταβάλλεται στους δικαιούχους το ποσό της αποζημίωσης ως εξής:

α) για τα πρόσωπα που κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID 19 δεν εισπράττουν μίσθωμα κατά τον μήνα Ιούλιο 2021:

i) 80% του συνολικού μηνιαίου μισθώματος για τα φυσικά πρόσωπα και

ii) 60% του συνολικού μηνιαίου μισθώματος, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου καθώς και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,

β) για τα φυσικά πρόσωπα που κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID 19 εισπράττουν μειωμένο μίσθωμα κατά 40%, ποσό ίσο με το ήμισυ της μείωσης του μηνιαίου μισθώματος.

Η καταβολή των ως άνω ποσών θα διενεργείται στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων που έχει γνωστοποιηθεί στη διαδικτυακή πύλη www.aade.gr της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Η προκαταβολή του ποσού της αποζημίωσης για τον μήνα Ιούλιο 2021 διενεργείται στους δικαιούχους είσπραξης, που έχουν υποβάλλει δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος για τον μήνα Ιούνιο 2021, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ,

β) Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ,

γ) Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ,

δ) Ο μισθωτής-επιχείρηση να είναι κατά περίπτωση δικαιούχος απαλλαγής της υποχρέωσης καταβολής του συνολικού μισθώματος βάσει των ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στον Πίνακα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας

ε) Να τελεί σε αναστολή για τον μήνα Ιούλιο η σύμβαση εργασίας/ναυτολόγησης, του μισθωτή ή συζύγου/ έτερου μέρους συμφώνου συμβίωσης,

στ) Να τελεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας, για τον μήνα Ιούλιο, ενός τουλάχιστον γονέα με τέκνο – εξαρτώμενο μέλος το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του,

Η προκαταβολή υπολογίζεται αναλογικά με τις ημέρες που διαρκεί η σύμβαση μίσθωσης και σε περίπτωση διακοπής της μισθώτριας επιχείρησης τον μήνα Ιούλιο 2021 αναλογικά με τις ημέρες που παρέμεινε ενεργή.

Διαδικασία υποβολής «Δήλωσης Covid» και διαδικασία ανάκτησης των ποσών

  1. Ο δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης για τον μήνα Ιούλιο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής, ανεξαρτήτως του εάν έλαβε την προκαταβολή υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος («Δήλωση Covid»),
  2. Για τις περιπτώσεις που προκαταβληθεί αποζημίωση αλλά δεν υποβληθεί «Δήλωση Covid» εντός της προθεσμίας, ή για τις περιπτώσεις που τροποποιείται η «Δήλωση Covid» μηνός Ιουλίου σε σχέση με το μήνα Ιούνιο 2021, το ποσό καθίσταται απαιτητό και η διαδικασία αναζήτησής του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος θα προσδιοριστεί με νέα απόφαση
  3. Η διαδικασία καταβολής του ποσού της αποζημίωσης σε νέους δικαιούχους για τον μήνα Ιούλιο που δεν είχαν υποβάλλει «Δήλωση Covid» ή δεν είχαν αποζημιωθεί για τον μήνα Ιούνιο θα καθοριστεί με νέα απόφαση.

Την παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την υποβολή αρχικών/τροποποιητικών δηλώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, η παράταση αφορά:

  1. Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας από εκμισθωτές ακινήτων, προκείμενου να δηλωθεί η λύση συμφωνίας μίσθωσης μέχρι την 12η Ιουνίου 2020.
  2. Covid ή/και Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας από εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων στην περίπτωση που λαμβάνουν σχετική ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους.
  3. Covid ή/και Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για Ιανουάριο μέχρι και Μάιο 2021, από εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων.
  4. Covid, για Μάρτιο μέχρι και Δεκέμβριο 2020, από εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, που δεν έχουν υποβάλει Δήλωση.
  5. Τροποποιητικών Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας για Μάρτιο μέχρι και Δεκέμβριο 2020, για τις περιπτώσεις υπεκμισθώσεων με πολλά ακίνητα.
  6. Covid ή/και Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας από τους Οργανισμούς Λιμένος, που παραχωρούν/υποπαραχωρούν το δικαίωμα χρήσης χώρων εντός της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης σε τρίτους έναντι ανταλλάγματος, και από πρόσωπα, στα οποία καταβάλλεται αποζημίωση λόγω εξωσυμβατικής χρήσης των ακινήτων τους.