Η διόρθωση των αδικιών με την αναδρομική οικονομική στήριξη των λογαριασμών πολιτών που είχαν κοπεί από την ομάδα των δικαιούχων, είναι ένα βασικό στοιχείο από τις εξαγγελίες του κυβερνητικού επιτελείου για την ενεργειακή ενίσχυση.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται αναδρομικές επιδοτήσεις σε φοιτητές και πολίτες που δεν έχουν στο όνομα τους τις παροχές ρεύματος.

Μεγάλες αντιρρήσεις πάντως έχουν εμφανιστεί με τις επιδοτήσεις στις βενζίνες που χαρακτηρίζονται «πενιχρές».

Με τις ανακοινώσεις διορθώνονται αδικίες για τους πολίτες που στην περσινή δήλωση εισοδήματος δεν είχαν δηλώσει αριθμό παροχής κύριας κατοικίας, στην νέα υποβολή δήλωσης θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής, αλλά και σε αυτούς θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο η επιδότηση που τους αναλογεί.

Επίσης σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ στις νέες φορολογικές δηλώσεις δημιουργείται πεδίο για την συμπλήρωση αριθμού παροχής φοιτητικής κατοικίας.

Σε αυτές τις παροχές που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η επιδότηση που τους αναλογεί θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Επίσης προβλέπεται αύξηση 80% της επιδότησης για νοικοκυριά, για τα τιμολόγια ρεύματος στις κύριες κατοικίες καταναλωτών.

Η Ελλάδα παραμένει «πανάκριβη» στο ρεύμα

Η ενίσχυση ανεβαίνει στα 72 ευρώ τον μήνα για τις καταναλώσεις έως 300 kWh έναντι 40 ευρώ τον Μάρτιο.

Με τη νέα επιχορήγηση των λογαριασμών και σε συνδυασμό με την έκπτωση 30% που κάνουν οι πάροχοι η τιμή της κιλοβατώρας πέφτει στα περίπου 0,15 ευρώ από 0,39 ευρώ που διαμορφώνεται εξαιτίας της ενεργοποίησης της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η νέα τιμή είναι χαμηλότερη ακόμα και από τα σταθερά τιμολόγια της αγοράς τα οποία κινούνται γύρω στα 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Πάντως, η αύξηση της επιδότησης έχει να κάνει με τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών του ρεύματος και την κυβέρνηση να επιδιώκει να καλύψει περίπου το 40% της επιβάρυνσης.

Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις, στα 130 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ορίστηκε η επιδότηση του Απριλίου για όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (επαγγελματικά, αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά) έναντι 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Μάρτιο. Η υψηλότερη ενίσχυση αποφασίστηκε προκειμένου να περιοριστεί το κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα που παράγουν κυρίως οι βιομηχανίες εξαιτίας του μεγάλου ενεργειακού κόστους που επωμίζονται.

Εξάλλου η απαραίτητη προστασία σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που κινδύνευαν άμεσα με κλείσιμο, οδήγησε την κυβέρνηση στην παροχή έξτρα επιδότησης 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Έτσι η επιδότηση ανεβαίνει στα 230 ευρώ ανά Μεγααβατώρα. Το μέτρο αυτό αφορά 1.160.000 επιχειρήσεις με παροχές ισχύος 25 kVA όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Για όλες αυτές τις επιχειρήσεις θα διατεθούν επιπλέον 75 εκατ. ευρώ για την αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο με στόχο να απορροφηθεί αναδρομικά το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η αναδρομική επιδότηση θυμίζουμε θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις ξεκινώντας από τον Απρίλιο.