Λήγει αύριο, Τρίτη 31 Μαΐου, η προθεσμία για τον χρόνο πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά την ηλεκτρονική πύλη του Ε9 έτους 2022 για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους τα οποία εντόπισαν στο νέο «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ.

Όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί έως την Τρίτη 31 Μαΐου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023, ενώ σε περίπτωση που εξοφληθεί εφάπαξ ο φόρος δεν προβλέπεται κάποια έκπτωση.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να ελέγξουν αν έχουν καταχωρίσει σωστά τα στοιχεία των ακινήτων τους και τα ποσά που αναγράφονται το εκκαθαριστικό πριν προχωρήσουν στην πληρωμή του φόρου.

Όσοι αδυνατούν να ακολουθήσουν το προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση του φόρου σε 10 δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Υπάρχει και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες.

Οι ενδιαφερόμενοι για να ενταχθούν στη πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία:

Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, επιλέγοντας κατά σειρά «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «Είσοδος στην εφαρμογή» με τους κωδικούς τους στο Taxisnet.

Εν συνεχεία θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης όπου και εκεί πρέπει να πατούν το κουμπί στην επιλογή της αίτησης πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4646/2019.

Υπενθυμίζεται ότι για να ισχύσει η ρύθμιση, ο υπόχρεος θα πρέπει να εξοφλήσει την 1η δόση της ρύθμισης μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

ΕΝΦΙΑ: Τα πιο συνηθισμένα λάθη που οδηγούν σε επιπλέον φόρο

Τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι:

  • Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα.
  • Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου.
  • Κτίσματα σε αγροτεμάχια που δεν χρησιμοποιούνται ως κατοικία.
  • Η μη αναγραφή στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα.
  • Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας.

 

ΕΝΦΙΑ: Δείτε σε πόσα δις ανέρχεται η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων